Controleposten en hekken op 3 oktober

In het gebied rond Nieuwe Rijn en stadhuis moeten voortaan hekken en controleposten komen tijdens grote evenementen.

In het gebied rond Nieuwe Rijn en stadhuis moeten voortaan hekken en controleposten komen tijdens grote evenementen.© Archieffoto: Stefan Tetelepta

Loman Leefmans
Leiden

In het gebied rond Nieuwe Rijn en stadhuis moeten voortaan hekken en controleposten komen tijdens grote evenementen als Leidens Ontzet. Daarvoor pleiten horecagelegenheden in de omgeving. Burgemeester Henri Lenferink steunt het initiatief en op 2 en 3 oktober krijgt het een vuurdoop.

Het ’omhekken’ is geen nieuw fenomeen. Bij festiviteiten als Leiden Culinair, Werfpop en Puur is het al geruime tijd gemeengoed. Door controles bij de ingangen van het omsloten feestterrein kan de organisatie voorkomen dat dronken en agressieve mensen naar binnen komen of dat bezoekers hun eigen drank meenemen.

Ondermijnd

Dat laatste is de organisatoren al jaren een doorn in het oog. De evenementen worden bekostigd door de verkoop van drank. Als bezoekers blikjes en flesjes van huis of uit de supermarkt meenemen, wordt dat ondermijnd.

Een aantal horeca-ondernemers bij Nieuwe Rijn, Stadhuisplein en Aal-, Vis- en Botermarkt wil dat hun gezamenlijke deel van het centrum tijdens Leidens Ontzet net zo wordt afgesloten als bij genoemde evenementen. Op 2 en 3 oktober werd met matrixborden en afzettingen eerder al aan crowdmanagement gedaan en op Koningsdag was er een proef met hekken. ’De resultaten waren positief’, meldt Lenferink in een brief aan de gemeenteraad. ’Er waren minder incidenten, minder afval en er was ook een grote acceptatie bij het publiek.’

Beleid

De groep Leidse horeca-ondernemers pleit ervoor om tijdens 2 en 3 oktober niet alleen de Nieuwe Rijn, maar een groter gebied daar omheen te ’omhekken’. Dat heeft volgens de burgemeester ’een positief effect op de beheersbaarheid en veiligheid van het terrein’. Lenferink heeft het Event Safety Institute gevraagd onderzoek te doen naar de Leidse situatie op 3 oktober. Als dat de opvatting van de burgemeester onderschrijft, worden controleposten en hekken vaste prik.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.