Parkeerstrook station Leiden moet weg, van PvdA en GroenLinks

De controversiële middenberm.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

De stenen middenberm tussen de twee busbanen aan de achterkant van het Leidse station, moet worden ontdaan van geparkeerde auto’s. Bloembakken en bomen moet ervoor in de plaats komen. Daarvoor pleitten de raadsfracties van PvdA en GroenLinks.

Het was bij de herinrichting aan de zeezijde van het station aanvankelijk ook de bedoeling om een groene strook te maken van de langwerpige stuk tussen de busbanen. Echter, vanaf het moment dat er voorlopig straatstenen kwamen te liggen, zagen automobilisten hun kans schoon. De strook bleek uitermate geschikt voor het ophalen en wegbrengen van treinreizigers. De berm lag dichter bij de stationsingang dan de officieel aangewezen kiss&ride-plekken, even verderop aan de Bargelaan. Vooral ouderen en gehandicapten vonden de illegale parkeeropstelling een uitkomst en maakten er veelvuldig gebruik van.

Daarom besloot de gemeente eerder dit jaar tot een praktische oplossing. Het bewuste middenstuk van de busbanen werd ook officieel tot een breng- en ophaalplaats bestempeld. Met de toevoeging dat de oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers extra werd beschermd.

Die legalisatie is in de ogen van GroenLinks en de PvdA echter geen goed idee, blijkt nu. Ze vinden het niet passen bij de groene plannen die beide collegepartijen hebben. Bovendien: wie nu het station uitloopt, staart ’letterlijk in de koplampen van geparkeerde auto’s.’ Paaltjes en bloembakken is wat de twee fracties voorstellen om auto’s te weren en de in hun ogen onwenselijke situatie te beëindigen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.