Jagers op cursus voor omgaan met agressie

© Archieffoto

Ruud Sep
Den Haag

Veertig jagers beginnen volgende maand aan een cursus omgaan met agressie die wordt georganiseerd en betaald door de provincie Zuid-Holland. Aanleiding voor de cursus is het feit dat jagers steeds vaker geconfronteerd worden met activisten die hen al dan niet op agressieve wijze het werken onmogelijk maken.

Volgens regiomanager Arnoud Meijering van de Jagersvereniging is er ’een kleine groep activisten’ die in Zuid-Holland de jagers het vuur aan de schenen legt. ,,Het komt geregeld voor dat onze mensen intimiderend benaderd worden. De vraag is dan: hoe kun je daar het beste mee omgaan: omdraaien en weglopen, of juist met de mensen in discussie gaan. Omdat de jagers als vrijwilligers een provinciale taak uitvoeren, heeft de provincie gezegd: wij steunen jullie daarin.’’

Jagers hebben in delen van de provincie te maken met goed georganiseerde groepen activisten, maar ook met eenlingen. ,,Het gebeurt dat jagers gefilmd worden, waarbij de filmer allerlei zaken insinueert. Of dat mensen de dieren waarop wordt gejaagd verjagen door herrie te maken. Ook maken we mee dat actievoerders op hondenfluitjes staan te blazen als een hond een geschoten dier moet apporteren. Sommige actievoerders weten precies hoe ver ze kunnen gaan zonder de wet te overtreden, anderen gaan duidelijk over de schreef.’’

Begin dit jaar hebben Provinciale Staten een motie aangenomen waarin ze vragen om maatregelen om het imago van en het begrip voor de jacht te vergroten. De cursus omgaan met agressie voor jagers - dezelfde cursus die ook wordt gegeven aan ambulancepersoneel en brandweermensen - is één van de zaken waar het provinciebestuur nu mee komt. Twee weken geleden kregen de Statenleden een uitnodiging om aanwezig te zijn op een bijeenkomst die op 10 oktober voorafgaand aan de eerste cursusbijeenkomst wordt gehouden.

Voor Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren was die uitnodiging aanleiding om in de pen te klimmen. Van Viegen vindt het onzin dat de provincie de cursus voor de jagers betaalt. ,,En als we al een cursus geven, dan moet die ook open staan voor mensen die te maken hebben met agressie van jagers. Want daar hebben we ook veel mee te maken.’’ De Partij voor de Dieren wil dat de provincie ’gezien de maatschappelijk onrust’ op zoek moet naar alternatieven voor de jacht. Het vergoeden van de schade die boeren leiden door zwanen en ganzen is volgens Van Viegen een goede mogelijkheid.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.