Familie van brandweerman met ijssnor meldt zich

Henk Koome staat links op de foto, zeggen zijn nazaten.
© Foto Vereenige Fotobureaux Amsterdam
Leiden

Een grote verrassing voor de brandweer: op de beroemdste foto van de Leidse stadhuisbrand in februari 1929 - van twee mannen met een indrukwekkende hoeveelheid bevroren bluswater in hun snorren - staat tóch een Leidse brandweerman.

Tot nu toe werd er bij het korps van uitgegaan dat op de iconische foto twee Haagse brandweerlieden zijn geportretteerd: de brandweermannen Mansveld en Hazebroek. Maar nu heeft zich een oer-Leidse familie gemeld. Zij zeggen: de brandweerman links is Henk Koome, de vader van de nu 82-jarige Alie Sira. Dat hij één van de ’ijssnorren’ is, wordt binnen de familie al sinds de stadhuisbrand verteld. „Nooit geweten”, zegt Edwin Haasbroek van Brandweer Hollands Midden .

Hij is momenteel druk bezig is met het bouwen van de brandweerpraalwagen voor de Grote Optocht op 3 oktober. Op de wagen staan de twee ’ijssnorren’ meer dan levensgroot afgebeeld. Haasbroek plaatste foto’s van de bouw van de praalwagen op de Facebookpagina van de 3 October Vereeniging. Nazaten van Henk Koome, die in 1952 overleed, reageerden enthousiast: ’Ik vind het leuk dat opa in het zonnetje wordt gezet’.

Alie Sira, de dochter van Koome, krijgt op 3 oktober een plekje op de tribune bij het stadhuis. En de brandweerpraalwagen zal – hoewel het eigenlijk niet is toegestaan – even stilstaan op de Breestraat voor een bijzonder fotomoment: de dochter van Henk Koome naast die stoere brandweermannen op de praalwagen.

De 82-jarige Leidse is ontroerd. „Ik vind het echt geweldig. Mijn vader was een hele bescheiden man, maar hem komt die eer toe.” Edwin Haasbroek is er inmiddels van overtuigd dat de die ene brandweerman op de legendarische foto inderdaad Henk Koome is. De foto’s die zijn familie van hem heeft, vertonen grote gelijkenis met die ene brandweerman met ijssnor: precies dezelfde sterke vierkante kin.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.