Tweede kind belast relatie ook

Wilfred Simons
Leiden

De komst van een tweede kind zet een relatie nog sterker onder druk dan die van een eerste. Dat is de verrassende uitkomst van een onderzoek van onderzoeker Susan Ketner van de Hogeschool Leiden.

Van tevoren was dit niet verwacht. Ouders hebben immers meer ervaring met het verzorgen van een kind en kunnen daar zelfvertrouwen aan ontlenen. ,,Maar de relatie met de partner delft het onderspit’’, zegt ze.

Sinds 2015 doet Ketner bij het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding van de Hogeschool Leiden onderzoek naar de vraag welke gevolgen het krijgen van kinderen heeft voor het welzijn van de ouders en hun relatie.

De meeste ouders verwachten dat zij na de komst van een baby op een roze wolk zitten, maar in werkelijkheid hebben ze bijna allemaal af en toe conflicten.

Die gaan vaak over de verdeling van zorg- en huishoudelijke taken, de verhouding tussen werk en privé en over het gebrek aan tijd voor elkaar. Vaders ruziën vaker over ’de hoeveelheid aandacht voor elkaar’, terwijl moeders meer klagen over de verdeling van huishoudelijke taken.

De gegevens waaruit dit blijkt, zijn afkomstig uit een langlopend onderzoek onder de naam ’Leuker voor later’.

Met behulp van digitale vragenlijsten, huisbezoeken en observaties proberen de onderzoekers er achter te komen hoe ouders reageren op de komst van kinderen en hoe het hun relatie beïnvloedt.

Van de 600 deelnemende ouders komt ongeveer een derde uit Leiden. Hoewel het aantal deelnemers wisselt, is de groep Leidse ouders ’opvallend trouw’, zegt Ketner.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.