’Brandwond bij kind het ergst door hete vloeistof’

’Brandwond bij kind het ergst door hete vloeistof’
© Archief
Beverwijk

Brandwonden bij kinderen komen meestal door hete vloeistof en zijn vaak ernstiger als niet direct de kleding en eventuele luier van het kind zijn uitgetrokken. ,,De hete vloeistof werkt dan langer in op de huid en dat geeft diepe brandwonden. Dus, uit ermee!’’

Dat zegt chirurg en hoofd van het Kinderbrandwondencentrum Beverwijk, Annebeth de Vries. Ze onderschrijft daarmee de nieuwe, aangepaste instructie Eerstehulp bij brandwonden die vandaag door Brandwondenzorg Nederland worden gepresenteerd.

Koelen van de brandwond staat nog steeds op nummer één, maar uittrekken van kleding, sieraden en luiers is vanaf nu net zo belangrijk.

Van de patiënten in de Nederlandse Brandwondencentra is een kwart jonger dan vijf jaar.

,,Uit de gegevens van de drie brandwondencentra blijkt dat telkens als een kindje iets nieuws leert, er een extra risico op brandwonden is’’, zegt Christel von Reeken van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

,,Als het kind zich leert optrekken tot stand bijvoorbeeld. Dan kan het opeens wél bij een kopje dat op tafel staat. Als het fout gaat, loopt de hete thee zo via de borst de luier in.’’

,,Waar het vaak fout gaat, is dat ouders na een brandwondenongeval met bijvoorbeeld hete thee, wél direct koelen maar niet de kleding en de luier verwijderen’’, zegt brandwondenarts Sonja Scholten van Brandwondencentrum Groningen.

De oude regels zijn in 2003 opgesteld na de Volendamramp, die waren gericht op verbrandingen door vuur. Tegenwoordig komen vloeistofverbrandingen erg vaak voor en dan vooral bij kinderen.

Meer nieuws uit Nieuws