Risico’s voor pubers: van drugs naar online ’challenges’

Risico’s voor pubers: van drugs naar online ’challenges’
Amsterdam

Pubers van nu experimenteren eerder met online uitdagingen, zoals binnen een minuut een eetlepel kaneel doorslikken, dan met alcohol en drugs.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Eveline Crone, hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie van de Leidse Universiteit. Ze is gespecialiseerd in het puberbrein. Vorige generaties jongeren experimenteerden meer met drugs en alcohol dan pubers van nu.

Pubers vinden het nu vooral spannend om mee te doen aan online challenges, uitdagingen die gefilmd worden. Zo was er de ’choking challenge’, waarbij jongeren zich kort laten ’stikken’ om even flauw te vallen en was het hip om bovenop een rijdende trein te gaan staan. Pubers spreken er onderling over, wat een samenzweerderig gevoel geeft. Daarnaast willen jongeren graag bij leeftijdsgenootjes horen.

Jongeren onderschatten, mede door het puberende brein, de risico’s, aldus Crone. Ze weten vaak wel van de gevaren, maar denken niet dat het hen overkomt. Ze zijn optimistischer dan volwassenen. Dat past allemaal bij adolescentie. ,,Daarnaast worden op Youtube alleen gelukte uitdagingen gedeeld, waardoor jongeren risico’s nog minder inzien.’’

Terwijl die er wel zijn: van de cinnamon challenge, waarbij veel kaneel doorgeslikt wordt, kunnen deelnemers ademhalingsproblemen krijgen of zelfs een klaplong krijgen. Door de choking game zijn pubers overleden. Volgens Crone hoort ’risicogedrag’ bij pubers, maar verschilt wat ze doen per generatie.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.