’De 3 oktoberkoorts begint hier’

Leidenaars schrijven zich in voor haring en wittebrood.© Foto Hielco Kuipers

Colm Wittenberg
Leiden

„Wat komen we bevrijden? Leiden! Wat hebben we in onze boot? Haring en wittebrood!”. Dat schalt over de Leidse grachten als vier boten vol geuzen vanaf de Vliet richting de Waag varen.

Hoe dichter de boten bij het centrum komen, hoe meer mensen hen op bruggen staan toe te juichen. Bij de Waag maakt de 3 October Vereeniging zich op voor hun komst. Voorzitter Rik Kamps doet zijn ambtsketen om, vrijwilligers delen vlaggetjes uit en twee antieke kanonnen uit Brielle staan klaar voor het saluutschot.

Het is de tweede keer dat deze intocht plaatsvindt; het prille begin van een mooie traditie. „Vorig jaar wisten mensen nog niet goed wat ze konden verwachten, dat is dit jaar wel anders”, vertelt voorzitter van de evenementencommissie Bettina van Klaveren.

De intocht is inderdaad drukbezocht. Op de Catharinabrug en de kade van de Aalmarkt staan honderden toeschouwers in spanning te wachten. Het geluid van tromslagen komt langzaam dichterbij en de geuzenliederen zwellen aan. Op de boeg van de voorste boot staat admiraal Louis Boisot trots te zwaaien met zijn zwaard. Aan de punt van het wapen steekt hij een stuk wittebrood. „Wij komen jullie bevrijden in naam van de Prins van Oranje!”, roept hij.

Als de geuzen van boord zijn gekomen, worden ze onthaald door locoburgemeester Yvonne van Delft. Ze dankt de admiraal voor het ontzet en het voedsel dat hij heeft meegebracht: „We hebben het zwaar gehad, we hebben hongergeleden. Maar we hebben het doorstaan.” Als de kanonnen even later met twee enorme knallen hun losse flodders afschieten, is het ontzet compleet. Leiden is wederom bevrijd.

Na de intocht wordt de Waag geopend en gaat de inschrijving voor haring en wittebrood van start. Iedere Leidenaar die zich aanmeldt, kan in de ochtend van 3 oktober rekenen op die traditionele maaltijd.

Vorig jaar werden er ongeveer 8.000 broden en 35.000 haringen verdeeld en ook dit jaar lijkt het enthousiasme enorm te zijn. „Ik kom hier al 49 jaar”, vertelt Ingrid Driesse terwijl ze een plaatsje opschuift in de lange rij. „De 3 oktoberkoorts begint eigenlijk hier. Ik heb daar zo’n zin in.” Meer Leidenaars delen dat gevoel zoals Hans de Bont die net achteraan aansluit. „Dit is een voorproefje, straks begint het echte feest.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.