Geld Waalse Kerk nog steeds zoek

Binnert Jan Glastra
Den Haag

Het heeft drie jaar geduurd, maar maandagochtend staat Frank van E. voor de rechter, die als penningmeester 1,8 miljoen euro achteroverdrukte van de Waalse Hervormde Gemeente in Leiden. Geld dat nog altijd zoek is.

Van E. wordt ervan verdacht tussen 2010 en 2014 grote sommen geld te hebben verduisterd uit drie verschillende fondsen van de kerk. Daarmee wilde hij volgens het openbaar ministerie een nieuw leven opbouwen in Kroatië. Daar werd hij in juli 2015 opgepakt. Pas in maart van het jaar erop werd hij uitgeleverd aan Nederland. Dit omdat hij zijn uitlevering aanvocht en de Kroaten zelf ook een onderzoek hadden lopen naar verduisteringspraktijken.

De voormalige penningmeester mocht de behandeling van zijn zaak vervolgens goeddeels in vrijheid afwachten. Eind september 2016 besloot de rechter dat het voorarrest van de Leidenaar wel lang genoeg geduurd had. Hij moest wel zijn paspoort inleveren, kreeg een elektronische enkelband en mocht Leiden alleen verlaten om naar de reclassering te gaan.

Het openbaar ministerie was daarover niet bepaald te spreken omdat de man vluchtgevaarlijk zou zijn. Hij had in Kroatië immers geprobeerd een nieuw leven op te bouwen- en werkte hij bovendien totaal niet mee aan het onderzoek. Tijdens zijn het laatste verhoor beriep hij zich bij elke vraag op zijn zwijgrecht.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is komende maandagochtend, mede omdat justitie rechtshulpverzoeken deed aan Kroatië en Marokko. Ook de advocaat van Van E. had destijds nog onderzoekswensen, maar het is niet bekend welke dat zijn.

De kwestie is de Waalse Kerk niet in de koude kleren gaan zitten. Het grootste gedeelte van het geld is nog steeds niet terug. De kerk is door de zaak in zwaar weer terechtgekomen, laat Marloes Nouwens van de Protestantse Kerk in Nederland weten. Het gaat dan ook om grote bedragen. Van E. zou ruim 483.000 euro hebben gestolen van de Waalse Hervormde Gemeente, ruim 63.000 euro van de 'Commission de l'histoire' (die de Bibliothèque wallonne beheert) en bijna 1,3 miljoen euro uit de kas van de Stichting Beheer Waalse Fondsen Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.