Derde helft het leukst bij derby Valken’68 - UVS

Hennie Kanbier
Valkenburg

UVS zegevierde op de openingsdag van het seizoen met 0-1 bij Valken'68. De nummers twee en drie van het vorige seizoen hielden elkaar veelal in evenwicht, en uiteindelijk won de gelukkigste. De derby zal echter niet bij veel volgers blijven hangen. Het was mat, niet overtuigend en er ging veel mis aan beide kanten. Een 'zangertje' voor in de avond vergoedde een hoop, maar dan vooral voor de spelers zelf.

Uiteraard moet de vriendschappelijke band van de twee clubs worden gekoesterd en is een vervolg op een wedstrijd dikwijls vermakelijk. Het is uiteindelijk maar een spelletje en winst en verlies dienen gerelativeerd te worden. Dat neemt niet weg dat de hoofdmacht van beide teams ook dit seizoen de zinnen heeft gezet op het binnenloodsen van een prijs. Op papier lijkt die doelstelling voor UVS reëler. De formatie van Steef Roodakkers kreeg er kwaliteit bij, terwijl de groep van Arie van Duijn beduidend smaller werd.

Of dat alles zegt over de afloop straks zal de tijd leren, maar in de eerste ontmoeting was de juiste vorm nog ver te zoeken. De insteek was om vooral voorzichtig te werk te gaan en een nederlaag moest hoe dan ook worden voorkomen. Dat lukte Valken'68 dus niet, maar de thuisploeg deed eigenlijk niet onder voor UVS. De meest serieuze kansen werden voor de pauze zelfs gemist door Timo Schaap en Selmo Kurbegovic. De linksbuiten stuitte op Koen Verlooy en de speler met de Servische en Nederlandse nationaliteit schoof het leder rakelings voorbij het Leidse doel. Voor het overige had UVS wel een licht veldoverwicht, maar de eindpass liet niet zelden te wensen over.

Ook de derde grote kans was voor Valken'68. Even na rust draaide spits Robbert van Delft knap weg van zijn tegenstander, maar oog in oog met Verlooy werd de rust niet bewaard om een hoek uit te kiezen. Berend Verdoes kwam daarna aan de overkant in de buurt van de 0-1, maar nu redde Erwin van der Nagel in de korte hoek. Thom de Vries, feitelijk de enige echte aanvaller bij UVS vanwege blessure bij anderen aan het front, was uiteindelijk de enige die het net trof. Via een individuele actie drong de puntspeler door tot de zestien en zijn schuiver in de verre hoek was de Valkenburgse sluitpost te machtig.

Valken'68 moest daarna op jacht om de eerste nederlaag te voorkomen, maar de gastheer was niet meer bij machte om het tij te keren. De ingevallen Loinel Lo Fo Wong leek de 0-2 nog binnen te werken, maar Chris de Lange voorkwam die treffer met een uiterste krachtsinspanning.

De feestfestiviteiten gingen daarna voorbij aan Kurbegovic en UVS'er Youssef Ait-El Houssi. Het gebed ging voor. Eerstgenoemde was duidelijk in zijn analyse. ,,Ik had de 1-0 moeten maken dan was er meer rust gekomen bij ons. We hebben te veel de lange bal gespeeld. Het was niet best." Zijn kameraad kon zich vinden in die lezing, en voegde nog toe: ,,Wij waren meer een team en ons geduld werd beloond. De derby viel wel tegen, dat moet ik beamen."

Valken'68- UVS 0-1 (0-0). 70. De Vries. Scheidsrechter: Van Lith. Toeschouwers: 250.

Valken'68: Van der Nagel, J. de Vries (84.Akhrif), Zandbergen, Haasnoot, De Best (74.Redel), De Lange, Van der Bent (89.Hogewoning), Langeveld, Kurbegovic, Van Delft, Schaap.

UVS: Verlooy, Sloos, Spierdijk, Verlaan, Pison, Van der Weijden (82.Wong), Verdoes, Ait-El Houssi (71.Menken), El Houari, Driessen (90.+2 Leugering), De Vries.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.