Weer nieuwe aflevering in soap rond Zijlbrug

© Archieffoto Cyclomedia

Loman Leefmans
Leiden/Leiderdorp

Niet alleen fietsers zijn de dupe van de onlangs aangepaste Zijlbrug, ook voetgangers laten zich nu horen. En dan vooral ouderen die zich noodgedwongen voortbewegen met scootmobielen of rollators. ,,Er móét snel wat aan worden gedaan’’, meldt Boudewijn Leeuwenburgh, de verkeersdeskundige uit de Merenwijk. ,,Want deze mensen kunnen niet eenvoudig oversteken of omlopen.’’

De Zijlbrug is afgelopen zomer door de provincie gerenoveerd. Omdat de brug op de grens van Leiden en Leiderdorp onderdeel gaat uitmaken van de Leidse ringweg, werd alvast een van de twee fietspaden opgeheven die eroverheen liepen. Maar de rest van de ringweg inclusief een nieuwe fietsroute is pas over een jaar of twee klaar. En dus waren grote drommen fietsers, vooral scholieren in de spitsuren, de afgelopen weken aangewezen op het enige overgebleven pad. Dat leverde gevaar op.

De gemeentebesturen uit Leiden en Leiderdorp gaven de fout toe. Noodmaatregelen zoals een extra fietspad (Leiderdorp) en regelaars (Leiden) werden ingezet. De hele discussie draaide tot nu toe om fietsers, maar volgens Leeuwenburgh is er ook een grote groep oudere en minder valide voetgangers die wordt gehinderd. Ze kunnen bijvoorbeeld in Leiderdorp niet meer het langzaam dalende brugtalud aflopen, maar moeten een steile trap nemen. De verschillende overheden overtreden daarmee een VN-resolutie, meent Leeuwenburgh. ,,Dat lijkt een beetje ver gaan, maar het is wel zo’’, zegt hij.

Daarom pleit hij in een brief aan de gemeenteraden en -besturen, én de provincie, om snel wat aan de situatie te doen. Een reactie wordt in de loop van deze week verwacht.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.