Leids Van der Speckhof blijft doorgangsroute

Binnert Jan Glastra
Leiden

Het Leidse P.G. Speckhofje blijft doorloopbaar. Een bewoner had vanwege aanhoudende overlast verzocht een van de twee kanten af te sluiten, maar eigenaar Libertas, beheerder Ons Doel en de gemeente Leiden willen daar niet aan. Dat bleek deze week tijdens een gesprek over de kwestie tussen de betrokken partijen.

Bewoners beklagen zich over de hinder van de vele mensen die het hofje -dat ook deel uitmaakt van georganiseerde stadswandelingen- gebruiken als doorgangsroute. En aan zaken als geluidsoverlast, zwerfvuil en hondendrollen. Een paar maanden geleden barricadeerden zij de toegang zelfs en kwam de zaak op de vergadertafel.

Vooralsnog met als resultaat dat alles bij het oude blijft. Eigenaar Libertas en de gemeente vinden het zeer openbare karakter van het hofje -dat het bij een verbouwing in de jaren tachtig van de vorige eeuw kreeg- juist erg bijzonder. Zij willen het daarom in stand houden. Volgens de gemeente, die grond noch hof bezit, is het besluit echter geheel aan Libertas.

Gevallen van overlast moeten bewoners op de gebruikelijke manieren oplossen, zegt Felix Hogenbirk van corporatie Ons Doel, die het bekende hofje beheert. ,,Maar we gaan nog een keer praten met de bewoner die gebruikmaakte van onze uitnodiging tot een gesprek.’’

Die bewoner is Jolanda Schlagwein en zij is zeer teleurgesteld. ,,Leidenaren worden opzij gezet voor het stadsgezicht van Leiden, en de overlast moeten we maar accepteren vinden ze. Onze veiligheid, rust en plezierig wonen moet wijken voor toeristen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.