Vis, wijn en boeken

Binnert Glastra
Leiden

Er zijn van die weken dat je meer wilt meemaken dan je in feite aankunt. Zo’n week was het afgelopen week. Elke dag was er wel iets dat ik interessant of belangrijk vond.

Woensdagavond mocht ik te gast zijn bij een bijzonder etentje. Vroeger had elke kerkelijke stroming haar eigen jeugdwerk, zo ook de Franciscaner priesters van de Hartebrugkerk. Hier kwamen later de verkennersgroep Franciscus, drumfanfare FBL en zeilclub Karel Doorman uit voort. De panden die deze clubs gebruiken worden nog steeds beschikbaar gesteld door de overkoepelende stichting Antonius. Eens per jaar biedt de stichting de bestuursleden en leidinggevenden van de onderliggende verenigingen een etentje aan om de onderlinge band stevig te houden.

Ontzet

Donderdagavond keken voorbijgangers op het Levendaal raar op toen de koets De Lange Jan van de firma Haasnoot voor kwam rijden bij vishandel Atlantic. Uit de koets stapten Menno Smitsloo, André de Jong, Thijs Hemmes, Piet van Sterkenburg, Tjeerd Barthen en nog een aantal leden van de ’Vrije Geuzen’. Deze groep is voortgekomen uit de Geuzen van Boisot en vierden donderdag hun eigen, alternatieve Leidens Ontzet. Het programma was voor de leden een verrassing. Ze waren opgehaald met de koets en bezochten daarna een hofje. Bij Atlantic stond de haring en Corenwyn klaar en zongen de leden van de Vrije Geuzen, begeleid door het draaiorgel van Fabian Krul het Leidse volkslied. Hierna vervolgde de koets haar weg naar een heerlijk diner.

Het Leidse Musicalgezelschap Otis bestaat dit jaar vijfentwintig jaar. Om dit te vieren was hun theatervoorstelling ’Halloween A Fright Night’ grootser opgezet dan ooit. Dit weekend werden er vier succesvolle voorstellingen gegeven. De hele crew was geweldig, waarbij Anneleen Lucas en Eveline van Boxel prachtige hoofdrollen vervulden. Alleen beetje jammer dat ik ervoor naar het Stadstheater in Zoetermeer moest. Al jaren is het voor Otis niet meer betaalbaar hun jaarlijkse theatershow in een van de Leidse theaters op te voeren. Hier moet toch in de toekomst iets aan te doen zijn. Het is te jammer als we Leidse gezelschappen noodgedwongen de stad uit moeten sturen.

Regenwulpen

Halloween wordt in steeds meer Leidse wijken georganiseerd. Ik was uitgenodigd een kijkje te komen nemen in de wijk Maredorp achter de Haarlemmerstraat. Met haar smalle donkere straatjes leent deze wijk zich natuurlijk perfect voor een Halloweenfeest. Het was leuk om te zien hoeveel werk de bewoners ervan gemaakt hadden en hoe de kinderen genoten van het griezelen.

Zaterdagmiddag stond ik opeens midden in de Oostvlietpolder. De laatste Leidse melkveehouder Wilbert van der Post belde mij of ik het leuk vond om schrijver Maarten ’t Hart te zien landen in zijn weiland. Maarten ’t Hart vloog zaterdag per helikopter naar vijf steden om aandacht te geven aan de actie ’Nederland leest’. Deze maand geven de bibliotheken zijn boek ’Een Vlucht Regenwulpen’ cadeau aan haar leden.

Na de landing werd Maarten ’t Hart per trekker naar de boerderij gebracht, waar een taxi klaarstond om hem naar de bibliotheek in de Nieuwstraat te brengen. Hier zong sopraan Tania Kross een gedeelte uit zijn boek, waarna ’t Hart zijn boek signeerde voor de aanwezige leden.

Hospice

Vorige week verder goed nieuws voor hospice Issoria aan de Burggravenlaan. Tot 1982 dreef Har Eradus een bloemenzaak in de Haarlemmerstraat, maar de familie vertrok naar Nieuw-Zeeland om een nieuw leven te beginnen. Zoon Michiel heeft er zijn eigen wijngaard. Wijnimporteur Sanders liet Eradus een speciale Sauvignon blanc produceren met de naam Issoria. Deze staat op de kaart van een aantal restaurants in Leiden. Van elke fles gaat 2,00 euro naar het hospice. Vorige week maandagavond overhandigde Thierry Sanders aan Wim de Leeuw, voorzitter van vrienden van Issoria, een cheque van 9029,00 euro.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.