Leiden vindt miljoen voor extra uitgaven

Redactie Leidsch Dagblad
Leiden

Ondanks de al aangekondigde kortingen én de bezuinigingen die daar op Prinsjesdag nog bij kwamen, hebben burgemeester en wethouders van Leiden een miljoen euro gevonden voor extra uitgaven in de komende jaren. Dat blijkt uit de begroting voor 2014 die wethouder Robert Strijk (D66 / financiën) maandag presenteerde.

Een klein deel van dat miljoen - 50.000 euro - wordt apart gezet voor het enige nieuwtje uit de begroting: er komt een kelder met plaats voor 450 fietsen onder een nieuwe winkel tussen de Breestraat en de Botermarkt.

Dat wordt de tweede fietsenkelder aan de Breestraat. Onder kledingwinkel Sting, op de hoek van de Mandenmakerssteeg, komt ook al een parkeerkelder met een capaciteit van duizend fietsen.

De tweede kelder komt onder het pand waar vroeger koopjeswinkel Giraffe zat, op nummer 130. Welke winkel daar in komt, mag wethouder Strijk nog niet zeggen.

De rest van het miljoen is onder meer bestemd voor de verwachte toename van het aantal bijstandsuitkeringen (330.000 euro), onderhoud en beheer van het nog aan te leggen Singelpark (150.000 euro in 2016, drie ton in de jaren daarna), een jaarlijks tentoonstellingsbudget voor de Lakenhal (200.000 euro) en een proef met onkruidbestrijding zonder het chemische middel Round Up (100.000 euro).

Wethouder Strijk was bij de presentatie van zijn laatste begroting vooral trots, dat de gemeentelijke belastingen ondanks de financiële tegenwind al jaren met niet meer dan de prijscompensatie stijgen. ,,De lastendruk in Leiden is daardoor inmiddels lager dan in de regio. We steken positief af.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.