Weinig sociale samenhang buurtbewoners centrum

Leidsche Buurten
Leiden

Uit een recente stadsenquête link blijkt dat de bewoners van het centrum van Leiden een lage sociale betrokkenheid hebben. Ali El-ali van buurtcentrum de Pancrat betreurt deze uitkomst, de diverse sociale instellingen en buurthuizen proberen hier aan te werken.

Het centrum van Leiden is de plek waar elke Leidenaar zich begeeft. Hier wordt gewerkt, gestudeerd, gewinkeld, genoten van cultuur en gegeten en gedronken in het brede scala aan horecagelegenheden. Het centrum is de plek waar ieder Leids hartje harder van gaat kloppen door ontspanning, werk en ontwikkeling.

De mix van studenten, starters, ouderen, expats en verschillende multiculturele achtergronden vormen de metropool die zich in het centrum bevindt. Binnen de Leidse grachten is het centrum ook een plek waar genoeg mensen wonen. Het centrum van Leiden, bestaande uit de binnenstad-Noord en de Binnenstad-Zuid, omvat 23.000 inwoners.

Ali El-Ali van buurtcentrum de Pancrat vertelt dat de sociale binding in het centrum niet zo sterk is. ,,Het is een stadswijk, geen wijk buiten het centrum waar mensen op elkaar letten”, vertelt El-Ali. Dit heeft voordelen en nadelen.

,,Er is weinig burenoverlast en er zijn weinig burenruzies”, vertelt El-Ali, maar hij vindt het wel jammer dat de samenhang niet zo hoog is. Mensen hebben elkaar niet nodig voor vermaak, omdat in het centrum alles in de buurt is.

Het percentage westerse allochtonen is in deze wijk aanzienlijk hoger dan in andere wijken van Leiden. Met behulp van sociale instellingen als Pancrat, Cultureel Centrum X en de Vrijplaats zijn er genoeg initiatieven die de bewoners van de stad met elkaar kunnen verbinden. (JP & WG)

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.