Lorentz vult Leids 'gat'

Loman Leefmans
Leiden

'Het eerste stapje' om 'de afgrijselijke steen des aanstoots' op te vullen. Zo betitelde bouwwethouder Paul Laudy (VVD) het plan voor het Rijnsburgerblok. Dat moet het recht tegenover het station gelegen Gat van Van der Putte doen vergeten. Samen met vertegenwoordigers van het architectenbureau en de financieers gaf hij het startsein.

Dat gebeurde op de verhoogde taxistandplaats waarnaast een kolossaal bouwbord is opgetrokken, mét verlichting. Het meest recente ontwerp van Neutelings Riedijk architecten dat in de schijnwerpers werd getoond, verschilt alleen op detail van eerdere plannen.

Woontorens

Het gaat om een roodbruin, rechthoekig gebouw dat sokkel of plint wordt genoemd. Daarin komen appartementen boven winkels en cafés. Op de sokkel komen twee woontorens en een kantoorflat. Dat trio varieert in hoogte van veertig tot zeventig meter. Een parkeergarage en een ondergrondse fietsenstalling met 4800 rekken completeren het geheel.Het omvangrijke complex heeft de naam Lorentz gekregen, vernoemd naar de natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz. ,,Dit is een spannend moment. We hopen dat mensen het mooi gaan vinden'', aldus architect Willem-Jan Neutelings.

Slagzin

Aan de slagzinmakers van betrokken partijen zal het niet liggen. Op het bord staan cryptische teksten als 'Stationsgebied Leiden, waar gisteren morgen ontmoet' en 'Wonen waar knappe koppen het gemak van de stad ontmoeten'.

En dat gaat gebeuren in 2018, als Lorentz moet staan als een huis. De bouw begint komende zomer en de vorderingen zijn via stationsgebiedleiden.nl te volgen. Laudy: ,,Nu vieren we dat we echt gaan bouwen.''

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.