Zijlwijkschool loopt voorop met Engels als Early Bird

Leiden

De Zijlwijkschool is de eerste Early Birdschool in Leiden. Op zulke scholen krijgen kinderen vanaf groep 1 Engels en worden geregeld complete projecten in het Engels gehouden. De school vierde dit dinsdag samen met wethouder Dirkse.

De basisschool in de Merenwijk voerde acht jaar geleden Engels in vanaf groep 1. Ook heeft de school geregeld uitwisselingsprojecten met andere Europese landen. ,,Wij vinden dat kinderen meer moeten kunnen dan Nederlands en meer moeten weten over de wereld buiten Leiden’’, aldus directeur Jan Westerbeek. Leerlingen zijn trots op hun beheersing van het Engels, merkt hij. ,,De meeste leerlingen uit groep 8 spreken nu beter Engels dan de juffen uit Italië.’’

Early Bird is een toonaangevend predicaat voor Engels op de basisschool. Er zijn meer basisscholen in Leiden en omgeving die Engels vanaf groep 1 geven volgens deze manier van werken. Het gaat om De Tweemaster, de Pacellischool, de Singel, de Josephschool en ’t Klankbord in Leiden, De Schakel en De Leeuwerik in Leiderdorp en de Bernardusschool, Klaverweide en Westwoud in Zoeterwoude. Deze scholen doen nog geen projecten in het Engels en krijgen daarom twee sterren. De Zijlwijkschool heeft er drie, de hoogste score van Early Bird. Andere scholen in de regio staan nog onderaan de ladder met een ster.

Scholen in Nederland geven minimaal Engels in groep 7 en 8. Er zijn ook scholen die meer doen dan dat, maar zich niet aansluiten bij Early Bird.

Meer nieuws uit Leiden