Katwijkse zeeverkenners bakken er weer op los

Taco van der Eb

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Met een kritische blik loopt Sam van Wijk rond in het troephuis van de Kawijkse Zeeverkenners. „Als bestuurslid voel ik me best verantwoordelijk voor dit jaarlijks gebeuren,” zegt hij voorzichtig glimlachend. „Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. We hebben een hartstikke goed team.”

Het oliebollen bakken door de zeeverkenners is inmiddels een traditie geworden. Gistermiddag begon de eerste van de vijf ploegen met bakken onder leiding van bakker Dick Haasnoot.

„Ik help ze een beetje op weg,” zegt Haasnoot lachend. „Maar als alle apparatuur is ingesteld en het beslag goed is, kan het haast niet fout gaan.” De bakker geeft de vrijwilligers wat korte instructies. „Kijk, in principe kan iedereen oliebollen bakken, maar toch is het wel handig om wat tips te krijgen. Bovendien willen de zeeverkenners een kwaliteitsoliebol afleveren. Daar heb je soms wat hulp bij nodig.”

Bruin

Als hij de doseermachine vult met het oliebollendeeg, staat de hele ploeg om hem heen. Bestuurslid Van Wijk kijkt tevreden naar de bollen die langzaam bruin worden in de olie. „Vijftien vrijwilligers per ploeg zorgen ervoor dat het vet tot vrijdagmiddag non-stop gevuld wordt met oliebollenbeslag. We gaan zelfs ’s nachts door.”

Langzaam wordt het drukker in het troephuis. Er heerst een vrolijke stemming wat volgens een vrijwilliger bevorderlijk is voor de kwaliteit van de oliebol. Dat het evenement een behoorlijke organisatie vergt, beaamt Van Wijk.

1300 kilo

,,Maar ieder heeft zo z’n taak. Afgelopen zaterdag hebben we bijvoorbeeld de ingrediënten die niet dagvers zijn al opgehaald. Bij elkaar was dat al ongeveer 1300 kilo.”

De verkoop van de oliebollen gaat vanavond van start. Eerst zullen de zeeverkenners met de welpjes van de scoutingvereniging in de dorpen Rijnsburg en Valkenburg langs de deuren gaan. De volgende dag zijn ze in Katwijk te vinden. Vorig jaar hadden ze alle 25.000 oliebollen op zaterdag rond het middaguur verkocht.

Van Wijk is zichtbaar enthousiast over het oudejaarsproject. „Ik moet zeggen dat we hier ieder jaar erg naar uitkijken. Het klinkt misschien raar, maar dit evenement geeft ons zoveel voldoening. Veel vrijwilligers nemen vrij van hun werk om hier aan de slag te kunnen. Dat is toch mooi?”

„Met de verkoop van de oliebollen verdienen we lang niet zo veel als de subsidie die we jaarlijks krijgen’’, vervolgt hij. ,,Maar het plezier dat we hierbij hebben, is fantastisch. Dit is echt teamwork.”

Kwaliteit

Wie de net gebakken oliebollen grondig bekijkt, kan niet ontkennen dat ze er professioneel uitzien. Van Wijk knikt. „De kwaliteit is echt een enorm verschil met voorgaande jaren.” Hij loopt naar de doseermachine en wijst in het borrelende vet. „Voorheen zaten er nog wel eens oliebollen tussen die op een kippenpoot leken. Dat zal nu niet meer gebeuren.”

De smaak van de bol is sinds vorig jaar ook veranderd. Met de toevoeging van een nieuw ingrediënt hebben de zeeverkenners veel positieve reacties ontvangen van enthousiaste kopers. Sam glundert als hem wordt gevraagd wat het grote geheim dan is.

„Dat ga ik natuurlijk niet vertellen. Het maakt onze oliebollen juist zo bijzonder. Nee, dat geheim blijft binnen ons troephuis.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.