Waterpoloërs Alkemade grijpen laatste strohalm

Thomas van Ast (Alkemade) in gevecht met Lars Eikelenboom (links)

Thomas van Ast (Alkemade) in gevecht met Lars Eikelenboom (links)© Foto Taco van der Eb

Wim Siera
Waterpolo

Het was erop of eronder voor de Alkemade. Ondanks het goede spel van na de winterstop komt het degradatiespook steeds nadrukkelijker om de hoek kijken bij de derdeklasser.

Alkemade heeft uit veertien wedstrijden acht punten verzameld en staat op een gevaarlijke elfde positie. De achterstand op concurrent Rotterdam bedraagt drie punten. Zaterdag greep Alkemade de laatste strohalm door streekgenoot Sassenheim maar net af te troeven. Een laat doelpunt van Bob van Egmond leverde een 10-9 zege op.

Het was ongemeen spannend in Roelofarendsveen. Beide ploegen gaven elkaar weinig toe en bij een 8-8 stand had zowel de thuisploeg als Sassenheim de kans om de dure punten bij te schrijven. Ook de ploeg uit de Bollenstreek is nog niet geheel gevrijwaard van degradatiezorgen. Sassenheim verloor en daar baalde trainer Jelmer Kosters na afloop dan ook flink van. ,,We hebben onszelf tekort gedaan. Om te winnen moet je wel de man-meer-situaties verzilveren en dat hebben we te weinig gedaan.’’

De oefenmeester doelde daarmee vooral op de gemiste overtalsituatie in de laatste minuut. In de daaropvolgende aanval was de thuisploeg wel succesvol en besliste daarmee de wedstrijd.

Op de resultaten van Katwijk valt geen peil te trekken. De eersteklasser baarde deze competitie al regelmatig opzien met klinkende resultaten, maar van enige regelmaat is nog steeds geen sprake. Vorige week vierde Katwijk nog feest na de overwinning op Haerlem, maar zaterdag heerste bij de ploeg van trainer Bas Willemsen weer een mineurstemming. Katwijk verloor in Nijmegen met 15-10 van hekkensluiter Aqua-Novio.

De thuisploeg staat op de drempel van degradatie naar de tweede klasse, maar was geenszins van plan zich door de Katwijkers naar de slachtbank te laten leiden. De bezoekers kregen wel hun kansen, maar de nummer twaalf van de eerste klasse sloeg ver in de derde periode het eerste en beslissende gaatje (12-9). Katwijk liet het vooral liggen in de overtalsituaties. Met nul uit zeven was de score ondermaats.

Michel van der Zeeuw, coack van LZ 1886, hield gemengde gevoelens over aan het duel met De Warande. De Leidenaars wonnen dan wel met 13-10, maar over het spel was de oefenmeester allerminst te spreken. ,,Het was te slordig allemaal’’, keek Van der Zeeuw terug. ,,Bovendien gingen er veel afstandschoten van hen in, maar zo gek was dat niet. Mijn doelman Gerrit Versluis is eigenlijk te geblesseerd om te keepen.’’

In de derde periode nam LZ 1886 afstand van de ploeg uit Oosterhout (van 7-6 naar 12-9). Boris van Putten kwam tot vier treffers. Andere doelpunten kwamen van Sam Thomlinson, Wouter Ros, Jeroen van Giezen en Rory van Amsterdam (2) en Jonathan van der Meij.

De titel lonkt voor de vrouwen van Katwijk. Zelf won de tweedeklasser met 15-10 van De Wiekslag. Bovendien liepen de naaste achtervolgers averij op. Na dertien wedstrijden is de voorsprong op GZC Donk al zes punten.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.