Belangrijk jaar voor Molenviergang Aarlanderveen

De Molenviergang. Archieffoto Hedske Vochteloo

De Molenviergang. Archieffoto Hedske Vochteloo

Annelies Karman
Aarlanderveen

Voor de Aarlanderveense Molenviergang is 2014 een belangrijk jaar. De provincie Zuid-Holland, gemeente Alphen en het Hoogheemraadschap van Rijnland bepalen of ze hun financiële steun voortzetten.

Of de molens kunnen blijven draaien zonder de steun van deze overheden, betwijfeld Arjan van ’t Riet, secretaris van de Molenstichting. ,,Dat zou lastig worden. We hebben niet zo’n grote reserve. Gemiddeld geven we per jaar ongeveer een ton uit. Dankzij het convenant betalen de provincie, gemeente en hoogheemraadschap eventuele exploitatietekorten. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld 40.000 euro.’’

Van ’t Riet heeft een goede hoop op een positieve afloop. Toenmalig burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen gaf vorig jaar aan door te willen gaan en ook dijkgraaf Gerard Doornbos van het Hoogheemraadschap liet zich op die manier uit. ,,We nemen aan dat de overheden trots zijn op de monumenten’’, zegt Van ’t Riet.

De molens van Aarlanderveen zijn samen de enige werkende viergang ter wereld. Ze houden met z’n vieren de polder droog sinds 1801. ’Uniek’, vindt de secretaris.

Het convenant tussen de vier organisaties loopt van 2005 tot 2015. Dit jaar neemt de molenstichting het initiatief om te praten over het vervolg. ,,We hebben inmiddels met iedereen contact gehad. Het Hoogheemraadschap zet binnenkort als eerste een stap door te zeggen dat het door wil.’’

De provinciale fractie van de SP stelde het provinciebestuur gisteren vragen over de toekomst van de Molenviergang en spoort Zuid-Holland aan om de samenwerking voort te zetten.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.