Eendennest Leidse Witte Singel ’weggemaaid’

Loman Leefmans
Leiden

De beschoeiing langs de Witte Singel in Leiden is eerder deze maand gemaaid door de gemeente. Daarbij zijn de nesten van watervogels verstoord en waardevolle planten vernield en daarmee is ook de wet overtreden.

Dat meldt raadslid Harbert van der Kaap van de Partij voor de Dieren. Volgens een woordvoerster van de gemeente is er echter niets onoorbaars gebeurd.

Waarom moest er zo nodig worden gemaaid aan de walkant bij de Witte Singel, midden in het broedseizoen, zo vraagt Van der Kaap zich af in een brief aan het stadsbestuur.

Daarin staan ook twee voor-en-na foto’s van de plaats van handeling. Volgens het raadslid is in ieder geval één eendennest met eieren door het maaien weggevaagd. Dat is verboden, volgens de Wet Natuurbescherming, meldt Van der Kaap.

’Inmiddels heeft de eend het nest verlaten vanwege de aanhoudende verstoringen’, schrijft hij. Ook is er volgens het raadslid rietorchis gesnoeid. ’Goed bezig gemeente Leiden’, twittert Van der Kaap cynisch.

Geroofd

De gemeente heeft echter een heel andere lezing. Rond het bewuste eendennest is juist omslachtig en nauwkeurig heen gemaaid door de betrokken medewerkers.

Later bleek het nest toch te zijn leeggeroofd, waarschijnlijk door meeuwen.

En de rietorchis in het gebied heeft sinds begin vorig jaar geen beschermde status meer. Er waren wel enkele andere bijzondere planten langs het singelwater en die zijn zorgvuldig uitgegraven en bij een behulpzame buurtbewoner opgeslagen.

Burgemeester en wethouders komen over enkele weken nog met een uitgebreide beantwoording van Van der Kaaps brief.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.