Welke nieuwbouw verdient een prijs?

De Catharinasteeg in Leiden.

De Catharinasteeg in Leiden.© Foto: Stephan de Haas in opdracht van RAP Leiden

Galileo Reference Centre in Noordwijk.

Galileo Reference Centre in Noordwijk.

1 / 2
Theo de With
Leiden

Een brug, een parkeergarage, een museum, een villa, studentenflats. De tien genomineerde projecten zijn zeer uiteenlopend van aard. Voor de architectuurliefhebber valt er wat te kiezen.

De Rijnlandse Architectuurprijs wordt elke twee jaar uitgereikt. Bij de vorige editie in 2015 ging Kustwerk Katwijk - de ondergrondse parkeergarage als zeewering - er met zowel de publieks- als de juryprijs vandoor.

Katwijk moet het nu zonder nominatie doen. De genomineerde projecten staan in Leiden (6x) , Wassenaar (2x), Noordwijk en Teylingen. De jury staat onder leiding van Hilde Blank, de nieuwe stadsstedebouwer van Leiden. ,,Het is voor mij een leuke manier om de Leidse regio te leren kennen’’, zegt zij. ,,We hebben als jury een heel diverse selectie gemaakt. Ieder project bezit wel een of meerdere aspecten waardoor je ervaart: ja, dit is echt bijzondere architectuur!’’

De jury kent haar eigen prijs toe. Het publiek mag vanaf nu via www.rapleiden.nl/prijs stemmen op een van de tien genomineerde projecten. De stembus sluit op 27 november. De bekendmaking en de prijsuitreiking zijn woensdag 29 november in Scheltema in Leiden. De tien genomineerde projecten:

1. Catharinasteeg, Leiden

Architectenbureau Rijnboutt creëerde deze steeg in het Aalmarktgebied. De steeg moet de Haarlemmerstraat en de Breestraat als winkelgebieden in de historische binnenstad verbinden. Het project omvat zes rijksmonumenten en acht gemeentelijke monumenten in combinatie met nieuwbouw.

2. Catharinabrug, Leiden

DP6 Architectuurstudio ontwierp de zes meter brede brug die voor de Waag ligt. Hij maakt ook deel uit van de metamorfose van het Aalmarktgebied. Bijzonder is het zeer slanke en vloeiende uiterlijk van het brugdek. Om goed op het stratenpatroon aan te sluiten, is de 36 meter lange brug S-vormig.

3. Parkeergarage Lammermarkt

Twee jaar geleden won een parkeergarage, dus waarom niet weer? De ondergrondse parkeergarage aan de Lammermarkt in Leiden is een kanshebber. JHK Architecten ontwierp deze 22 meter diepe garage voor 525 auto’s. De cilindervorm maakt hem gebruiksvriendelijk voor automobilisten. In een spiraal rijden automobilisten naar beneden en komen vanzelf een lege parkeerplek tegen. In de garage zijn belangrijke momenten uit de Leidse geschiedenis afgebeeld.

4. Studentenhuizen Langebrug

Mecanoo ontwierp deze studentenwoningen in het historische centrum van Leiden. De 250 wooneenheden maken het stegenpatroon in dit deel van de stad zichtbaar. De voormalige slangendroogtoren van de brandweer is daarbij behouden gebleven. De gebouwen zijn opgezet als compacte appartementencomplexen, waarbij elk appartement gedeeld wordt door drie tot vier studenten.

5. Studentencampus Yours

Mecanoo tekent ook voor deze studentenhuisvesting achter station Lammenschans. Op het terrein van 4,3 hectare worden 1900 studentenkamers, 200 starterswoningen, winkels en horeca gebouwd. Glooiende grasvelden en waterpartijen vormen het hart van de Campus. De gevels zijn een moderne interpretatie van de Leidse grachtengordel.

6. Woonfabriek, Leiden

Gaaga Studio voor Architecture transformeerde de voormalige conservenfabriek Tieleman & Dros tot een wooncomplex met zestien op maat gemaakte woningen. Zo kon sloop van dit industriële erfgoed worden voorkomen. Het zijn geen standaardwoningen geworden. Toch is de eigenheid van de oude fabriek zoveel mogelijk behouden.

7. Galileo Reference Centre

Dit gebouw van 1500 vierkante meter staat op het Noordwijkse Space Business Park. Het langwerpige, twee verdiepingen hoge gebouw is bedacht door de Architecten Cie. De entreelobby is ontworpen als meubel dat zowel een trap naar de eerste verdieping vormt als een aangename verblijfplaats is. Het gevelbeeld wordt bepaald door een patroon van cassettes.

8. Kloppend Hart, Warmond

Dit project van Atelier Pro is een combinatie van een bestaand sociaal-cultureel centrum in Warmond met nieuwbouw voor twee basisscholen, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. De nieuwbouw heeft een golvende vorm en bestaat uit een ’kralensnoer’ van klaslokalen. Krimp en groei van de scholen kan daardoor gemakkelijk worden opgevangen.

9. Museum Voorlinden

Dit museum in Wassenaar herbergt een van de grootste particuliere kunstcollecties van Nederland. Het ontwerp van Kraaijvanger Urbis doet aan de buitenkant geen moeite om te imponeren. Van binnen is het verrassend ruim en licht. Door de glazen wanden maakt het omliggende duinlandschap ook deel uit van het interieur.

10. Villa Meijendal, Wassenaar

De tiende genomineerde is deze villa, ontworpen door VVKH Architecten. De omringende natuur was een belangrijke inspiratiebron. De hoofdvorm van het huis is strak en contrasteert met de natuur. Zwart geblakerd hout bepaalt de buitenkant van de villa. De woning is deels ingegraven in het duin, waardoor elke kant er anders uitziet.

Foto’s: Stephan de Haas in opdracht van RAP Leiden

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.