Leidse parkeernorm frustreert nieuwbouw

Parkeren voor vergunninghouders.© Foto ANP/Koen Suyk

Loman Leefmans
Leiden

Leiden moet zijn strikte parkeernormen bijstellen. Daarvoor pleiten de raadfracties van GroenLinks en PvdA. Want als dat niet gebeurt, lopen bouwprojecten gevaar.

Wie in Leiden een huis, flat, appartementencomplex of kantoorpand wil bouwen, moet daar verplicht ook parkeerplaatsen bij aanleggen, desnoods ondergronds. Hoeveel parkeervakken, dat hangt af van het aantal woningen of kantoorruimte, maar tegenover elk huisnummer moet minimaal één parkeerplaats staan.

Dat vinden GroenLinks en PvdA te streng en in die opvatting worden de twee partijen gesterkt door het rapport ’Parkeren en Verstedelijking’ van de provincie Zuid-Holland. Daarin staat dat in dichtbebouwde gebieden het vaak lastig is voor bouwers en ontwikkelaars om aan de parkeernorm te voldoen. En daardoor soms een project moeten afblazen omdat de ruimte ontbreekt of het plan te duur wordt. Wat ook kan gebeuren is dat een project wordt uitgevoerd, maar de woningen prijzig worden vanwege de noodzakelijke autoplek.

Bovendien, zo stellen GroenLinks en de PvdA, is het aantrekkelijker om een bouwproject te omzomen door groen en plekken dan door stenen parkeervakken. Daarom willen de twee partijen een onderzoek of de geldende parkeernormen kunnen worden verlaagd. Of dat onderzoek er komt, wordt volgende maand bekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.