Klokken stadhuis in duet met sopraan

Archieffoto© Hielco Kuipers

Mira Vink
Leiden

Beiaardiers Levina Pors en Henk Veldman geven dinsdag 2 september een wel heel bijzonder concert. Het echtpaar kruipt achter het klavier van het carillon in de Leidse stadhuistoren om mezzosopraan Emma Brown te begeleiden die het publiek vanaf het Stadhuisplein toezingt.

Volgens Pors is dit nog niet eerder gedaan. ,,Een student van de Nederlandse Beiaardschool heeft wel een keer door een megafoon met een carillon in Amsterdam meegezongen, maar dat was voor de grap. Een beiaardconcert met een blokfluit of een trompet is ook al eens gedaan. Dit nog niet.’’

Tijdens het concert zorgt een videoverbinding ervoor dat de mensen op het terras van City Hall op twee schermen zien wat er in de toren gebeurt. De beiaardiers, die doorgaans niet zichtbaar zijn tijdens hun spel, komen zo opeens in de spotlights terecht. Vergezeld door de stem van de jonge maar ervaren sopraan Emma Brown. Via een headset staat de zangeres in verbinding met de beiaardiers. Het volume is al getest, zodat Brown goed boven de klokken uit klinkt.

Met de tijd mee

Het concert is bedacht door het Leids Carillon Genootschap. In 2012 werd deze groep in het leven geroepen om het instrument meer onder de aandacht te brengen. Volgens Pors moet een beiaardier met de tijd meegaan. ,,Vroeger werd het carillon gebruikt als een soort radio. Wat populair was in de concertzalen werd met de hand gespeeld. In de 19e eeuw was dat bijvoorbeeld opera. Later werd de functie van het carillon minder essentieel’’, vertelt ze.

,,Maar een beiaardier kan ook nu meegaan met de tijd door actuele muziek te spelen.’’ In juni bracht het genootschap een cd uit met, naast klassieke stukken van Bach en Beethoven, ook moderne nummers. Zoals La la la Leiden van Jochem Myjer.

Lange geschiedenis

Het stadhuiscarillon kent een lange geschiedenis. In de 17e eeuw hingen er klokken van de beroemde gebroeders Hermony. In 1929 werd de toren verwoest door een brand. Dankzij een inzamelingsactie kwam er in 1938 een nieuw carillon met een grote, zware G van 5500 kilo. Dit pronkstuk was een cadeau van het Leidse studentencorps. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de klokken weggehaald, maar de vier grootste, waaronder de G bleven hangen.

,,In de jaren 50 werd het carillon aangevuld, maar was de kwaliteit minder goed. Later zijn er klokken opnieuw gegoten en extra tonen bijgekomen. Nu heeft het carillon vier octaven. Dat is noodzakelijk voor concerten’’, legt Pors uit.

De klokken van het stadhuis luiden meestal automatisch, maar op woensdagmiddag, tijdens de markt, speelt Pors om de week zelf, van 12.30 tot 13.30 uur. De andere woensdagen wordt het klavier bespeeld door studenten van de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Sinds Leiden geen stadsbeiaardier meer heeft, lost Pors het zo op. ,,Want het carillon moet wel bespeeld blijven.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.