Woonblok Vijf Meilaan Leiden komt er

Impressie van het beoogde gebouw (links) dat het Shell-station moet vervangen.

Leiden

Het moet raar lopen wil het appartementencomplex aan de rotonde op de Vijf Meilaan in Leiden er niet komen, op de plek waar nu het Shell-tankstation staat. De voltallige gemeenteraad stemt er eind deze maand mee in, bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering over het plan.

,,We zijn diep teleurgesteld’’, zegt Carine Honsbeek uit de Hoflaan na afloop. ,,Alle bezwaren worden gewoon van tafel geveegd. We hadden nog wel wat hoop, want je kiest die raadsleden toch om voor je op te komen.’’

Zij en enkele andere buurtgenoten hebben juist kunnen horen dat geen van de Leidse raadsfracties er brood in ziet nog te proberen iets aan het plan te veranderen.

De politiek staat er ook dubbel in. Aan de ene kant vinden ze de zogenoemde Meas-locatie best een goede voor zestig appartementen in een woontoren van dertig meter hoog.

Met name de linkse fracties vinden echter ook, dat de omwonenden wel degelijk een punt hebben als ze zeggen dat de toren zon en uitzicht wegneemt, en dat ze nauwelijks betrokken zijn bij de plannenmakerij.

Niet overtuigd

Dat is echter een gevolg van de doorlopen procedure. Juridisch is er waarschijnlijk niks aan te doen, uit Han Dirks van de SP zijn frustratie.

Zijn betoog om de ontwikkelaar te verzoeken voor minstens twaalf appartementen een sociale huur te bedingen, blijkt het hoogst haalbare. Nog lopende de vergadering laat de Katwijkse ontwikkelaar Van der Plas via wethouder Paul Laudy (VVD, bouwen) weten dat hij dat zal doen.

De buurt is nog niet overtuigd dat een gang naar de rechter zinloos is. ,,We gaan ons er in ieder geval op beraden’’, zegt Fred Heuckelbach, voorzitter van de bewonersgroep Lasserstraat.

Zijn hoop is vooral gevestigd op de oppervlakte van het bouwplan in gemeentelijke tekeningen. Die is volgens hem groter dan het grondeigendom van de ontwikkelaar.

,,De gemeente verdedigt dat door te zeggen dat het hele gebied door het plan verbetert.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.