Alphenaar strijdt tegen ondergrondse afvalcontainer

Ivar Lingen
Den Haag/Alphen

Een bewoner van de Wilhelmina Druckerstraat in Alphen is naar de rechter gestapt, omdat hij niet wil dat er bij zijn woning een ondergrondse afvalcontainer wordt neergezet. Bij de Raad van State in Den Haag eiste hij gisteren dat de container op een andere plek in de straat komt, waar volgens hem niemand er last van heeft.

Naar inschatting van Alphenaar Huub Peeters zullen veertig buurtbewoners langs zijn huis gaan lopen om hun afval te dumpen in de ondergrondse restcontainer. ,,Zíj kijken dan bij mij naar binnen en ík moet dan kijken naar al die vieze zakjes. Dat is echt niet plezierig’’, zei hij tegen de hoogste bestuursrechtbank. Hij sprak ook namens een directe buurman die de aanleg van de afvalbak evenmin ziet zitten.

De gemeente Alphen aan den Rijn zegt dat aan de afstandseis wordt voldaan. Die is minimaal drie meter van de gevel, terwijl de afstand tussen de woning van Peeters en de bak zestien meter wordt. Maar de afvalcontainer komt wel in een deel van een plantsoen en daarmee pal naast de tuin van de Alphenaar.

Mooiste locatie

,,Nergens in heel Alphen wordt een ondergrondse afvalcontainer in het groen aangelegd, maar bij ons wel’’, zei Peeters. Maar de gemeente Alphen aan den Rijn is juist trots op de manier waarop de afvalbak bij Peeters in het groen wordt weggestopt. Het is zelfs een van de mooiste locaties waar een container is ’weggebouwd’, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Peeters denkt dat de ondergrondse afvalcontainer op een open plek tussen de huisnummers 42 en 44 in de Wilhelmina Druckerstraat veel beter is. Maar volgens de gemeente staat die dan juist in het zicht van de bewoners.

Verkeersonveilig

De klager vindt dat de geplande bak ook een verkeersonveilige situatie oplevert. De bewoners moeten met hun vuilniszak in een bocht de weg oversteken om bij de container te komen. Genoeg redenen voor de Raad van State om er een streep door te zetten, vindt de Alphenaar.

Uitspraak binnen zes weken.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.