Negen maanden geëist tegen Katwijkse dealer

Jan Jaap Broekhuijsen en Roel Visser
Den Haag/Katwijk

„Dat is alleen voor eigen gebruik’’, aldus de 21-jarige Katwijker over de meer dan honderd bolletjes heroïne en cocaïne die uit z’n onderbroek rolden bij z’n arrestatie op 25 januari. Bij de Haagse rechtbank hoorde hij negen maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, tegen zich eisen .

Het Openbaar Ministerie acht behalve het bezit van de verboden bolletjes ook bewezen dat de Katwijker vanaf juni vorig jaar rondreed in zijn blauwe auto om allerlei junks op telefonische bestelling van harddrugs te voorzien.

De politie had de man al een poosje in de smiezen. Op 25 januari zagen agenten hem langsgaan op adressen in onder meer de Piet Heinlaan, de Koningin Emmastraat en aan de Helmbergweg. Junks daar bevestigen dat hij daar de drugs bracht.

Eén van die verslaafden werd tijdens de rechtszitting als getuige gehoord. Hij had meer dan vierhonderd keer telefonisch bestelcontact met zijn leverancier, bevestigde hij.

Maar de man ontkent dealer te zijn. De jong ogende verdachte - op de zitting gestoken in een nieuw trainingspak en hagelwitte sportschoenen - sprak de rechters bijna hooghartig toe. Over de in beslag genomen bolletjes zei hij: „Die had ik de dag ervoor op een feestje gekocht.’’ De rechter fronste een wenkbrauw: „Van wie dan?’’ De man, kortaf: „Zwijgrecht.’’

De Katwijker van Marokkaanse komaf had ook nog een standje in petto voor de rechter. „U vraagt niet’’, zei hij. ,,U zegt eigenlijk al dat het zo is, zoals u denkt dat het is. En daar houd ik niet van. Ik hoor verder alleen maar vermoedens. Lekker rechtssysteem hier!’’

De Katwijker heeft al een strafblad. Hij was nog niet zo lang geleden veroordeeld voor zware mishandeling. Ook is hij weleens bestraft voor schoolverzuim. De rechtbank wijst vonnis op 23 mei. De advocaat hoopt dan op een lagere straf dan geëist. „Er zat eigenlijk helemaal niet zo veel drugs in die bolletjes’’, voerde ze aan. Haar verzoek om vrijlating uit voorarrest werd afgewezen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.