Kantorenleegstand Leiden weer iets gedaald

Het achmeakantoor nabij Leiden Centraal (archieffoto Floor Coert)

Het achmeakantoor nabij Leiden Centraal (archieffoto Floor Coert)

Willemijn Sneep
Leiden

De hoeveelheid leegstaande kantoren in het gebied Holland Rijnland is wederom licht gedaald over het afgelopen jaar. Op 1 januari 2015 stond 14,8 procent van de beschikbare kantoorruimte leeg. Dat is 227.600 vierkante meter. De totale ‘voorraad’ kantoorruimte is het afgelopen jaar afgenomen met een half procent.

Dat komt onder andere door niet-populaire werkplekken een nieuwe bestemming te geven. Voor het eerst was de hoeveelheid kantooroppervlakte waarmee dat gebeurde, groter dan de nieuwbouw. In 2014 kreeg maar liefst 42.500 vierkante meter een andere doel, bijvoorbeeld woonruimte.

De afgelopen jaren was stijging van de leegstand in deze regio een trend: van 11.7 in 2010 procent naar 15,3 in 2013. Dat tij is sinds 2013 gekeerd. In Leiden is de leegstand nog iets minder dan in de rest van de regio, met een daling van 14,5 naar 13,1 procent. Landelijk nam dit nog wel toe, van 16,5 naar 17,2 procent.

Tseard Hoekstra van Holland Rijnland noemt de cijfers ’geen reden voor een hoera-stemming’. 14,8 procent is volgens hem nog hoog, in een gezonde kantorenmarkt is de leegstand rond vijf procent.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.