Van Syrië naar Buurman Toon in Oude Wetering
Mohanned Zarour en Adri Volwater aan het werk bij kwekerij Buurman Toon in Oude Wetering. © Foto Leidsch Dagblad
Mohanned Zarour leerde in Syrië op school dat Nederland bekend is om zijn bloemen. Nu staat hij op een dinsdagochtend in Oude Wetering boeketten te maken van dahlia’s.
Hij heeft plezier in het werk en het contact, maar liever was hij in Syrië gebleven. Zarour vluchtte vorig jaar voor de oorlog. ’s Nachts ligt hij wakker omdat zijn vrouw en twee zonen nog in Damascus zijn. Zijn jongste is negen maanden oud, hij heeft hem nog nooit in het echt gezien. Alleen via de webcam.
De docent Russische taal kreeg pas een huis toegewezen in Oude Wetering. Hij werkt sinds vandaag bij de kleinschalige kwekerij Buurman Toon in de dagbesteding. Zo heeft hij afleiding en contact. ,,Iedereen is hier heel, heel aardig’’, valt hem op.
Medeoprichter Adri Volwater leert Zarour op zijn eerste dag boeketten te maken. De mannen tellen de bloemen in het Nederlands. Eén, twee, drie, vier, vijf. Straks gaan ze de kleuren oefenen.
Tulpenkweker Volwater is eigenaar van Buurman Toon, samen met zijn twee broers Paul en Jan en zus Gea en al hun partners. ,,We zijn er voor mensen zoals Mohanned’’, zegt Gea. ,,We bieden een veilige, comfortabele plek aan mensen die dat nodig hebben. Ze werken hier op hun eigen tempo. Jongeren die zijn vastgelopen, mensen met een burn-out of depressie, werklozen en gepensioneerden die iets willen doen. En dus ook vluchtelingen.’’
Buurman Toon begon in februari. De tulpen en later in het jaar dahlia’s woorden in een kraam voor de kwekerij aan De Baan verkocht. Adri Volwater is eigenaar van de grond, waar voorheen zijn buurman Toon Koek een tulpenkwekerij had. De markante buurman was toen al overleden. ,,We hebben het alle vier goed en wilden op sociaal gebied wat betekenen’’, legt Gea uit. ,,Daar is dit uit voort gekomen.’’ In het half jaar dat Buurman Toon draait, hebben er verschillende dagbesteders gewerkt, maar het mag wat de Volwaters betreft drukker worden. Vandaag is Zazour de enige.
Gea vertelt er bij dat Buurman Toon naast dagbesteders ook vrijwilligers zoekt die willen begeleiden. Haar schoonzus Elisabeth Volwater vult aan dat deze vrijwilligers zich kunnen ontpoppen tot maatjes die één op één helpen.
Om meer bekendheid te krijgen, doet Buurman Toon doet mee aan de bloemencorso op zaterdagochtend in Roelofarendsveen. De bakfiets staat al klaar in de ruimte waar Zazour en Adri Volwater werken en de taal oefenen. Zarour geeft een vriendschappelijke klap op de schouders van de kweker. ,,Jij bent mijn vriend’’, zegt hij, waarna hij Volwater bij hem thuis uitnodigt.