Plan: Bibliotheek en Cultureel Centrum Voorschoten in de verkoop

Marieta Kroft
Voorschoten

Het Voorschotense gemeentebestuur wil het bibliotheekgebouw aan de Wijngaardenlaan en het Cultureel Centrum aan de Marijkelaan verkopen.

Zo komt er geld vrij om de bibliotheek, het filmtheater en de cursusruimte BplusC onder te brengen in een nieuw multifunctioneel accomodatie (MFA). Begin 2017 willen burgemeester en wethouders een locatie in beeld hebben.

Het MFA moet alle culturele functies samenbrengen. Voorschoten wil helpen en bemiddelen, maar er geen geld aan uitgeven. Dus komt het centrum in commerciële handen. Uit eerdere gesprekken tussen de gemeente, marktpartijen en culturele instellingen bleek dat de ontwikkeling en exploitatie van een MFA alleen haalbaar is als daar een commerciële huur van 135 euro per vierkante meter tegenover staat. Voor culturele instellingen is een bedrag van tussen de 60 en 70 euro reëel.

Om de huur financieel toch haalbaar te maken, wil de gemeente het geld inzetten dat ze nu kwijt is aan het onderhoud en beheer van de huidige bibliotheek en het cultureel centrum. De opbrengst uit de verkoop van de gebouwen wordt ingezet om leningen af te lossen.

Het voorstel om de beide panden te verkopen, stond afgelopen donderdag op de agenda van de politiek. Maar die kwam niet toe aan een behandeling. Lid van de culturele raad Liesbeth Mulder is daar blij mee. Volgens haar zijn de kleinere culturele instellingen niet of nauwelijks betrokken geweest bij de plannen voor een nieuw MFA. „Op 4 oktober komen we bij elkaar. Laten we die bijeenkomst afwachten.”

Verantwoordelijk wethouder Inge Nieuwenhuizen voelde daar niets voor omdat volgens haar de kleinere instellingen nog volop de gelegenheid krijgen om mee te praten. „We focussen nu eerst op de grotere gebruikers: de bibliotheek, het cultureel centrum en BplusC, omdat dat hanteerbaar is. Anders zou het hele plan een luchtballon kunnen worden.” Vanwege het tijdgebrek donderdagavond schuift het agendapunt toch een maand door.

Directeur Mariska Koning van de bibliotheek Voorschoten - Wassenaar ziet het plan voor verhuizing wel zitten. „Net als in Wassenaar zitten we dan in een gebouw met het filmtheater. De nieuwe MFA moet natuurlijk wel voldoen aan datgene we nodig hebben. Daar hebben we op dit moment geen zicht op.”

Mocht het plan niet doorgaan, dan is het volgens haar ook niet erg als de bibliotheek op de huidige locatie blijft. „Het pand moet dan wel worden verbouwd om zo geschikt te worden voor onze nieuwe activiteiten. Als bibliotheek organiseren we steeds meer activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en zelfredzaamheid. We worden steeds meer een ontmoetingscentrum. Een verbouwing kost ook geld.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.