FNV vreest banenverlies bij zorgorganisatie Marente

Peter van der Hulst
Voorhout

FNV Zorg & Welzijn voert maandagmiddag actie bij het hoofdkantoor van Marente in Voorhout. Middels een speeddate wordt de voorzitter van de raad van bestuur Gerrit Jan Vos opgeroepen een beter sociaal akkoord af te sluiten. Hard nodig meent de vakbond, want door een reorganisatie zullen honderd tot tweehonderd medewerkers van de 1500 personeelsleden tellende organisatie in de komende drie jaar hun baan verliezen.

Vos herkent zich totaal niet in de cijfers van FNV. Door bezuinigingen van de overheid en de keuze om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, ontkomt ook Marente niet aan inkrimping van de organisatie.

,,Elk jaar moeten we een aantal bedden inleveren. Daarmee wordt automatisch ook de werkgelegenheid afgebouwd. Maar in 2016 zullen geen gedwongen ontslagen vallen’’, zegt Vos bij herhaling.

Wat de gevolgen voor het personeelsbestand in de volgende jaren zijn, hangt volgens hem af van de bezuinigingen en de budgetten die vanuit het rijk beschikbaar worden gesteld. Vos zet in op mobiliteit. Door personeel cursussen te laten volgen en een aantal medewerkers eerder met pensioen te laten gaan, wil hij gedwongen vertrek voorkomen. Het steekt de bestuursvoorzitter dat FNV ’onnodige onrust veroorzaakt’.

FNV dringt aan op een ander sociaal plan, omdat Marente met de nieuwe afspraken de kosten voor opleiding en begeleiding op het bordje van de werknemers wil leggen die toch al hun baan verliezen. ,,De werknemers hebben het geld hard nodig om alle klappen van de reorganisatie op te vangen’’, zegt FNV-bestuurder Hilde ter Doest.

Zij vreest dat vooral onder het ondersteunend personeel klappen gaan vallen. Het beeld dat vertrekkende werknemers hun eigen opleiding en begeleiding moeten betalen klopt volgens Vos niet. Hij wijst erop dat de bonden CNV en NU’91 wel instemmen met de afspraken.

Marente biedt zorg en ondersteuning aan ouderen en kwetsbare mensen in de Duin- en Bollenstreek, Leiden, Oegstgeest en Voorschoten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.