Politie zoekt getuigen van 'buitensporig gewelddadige overval' in Voorschoten

Meteen na de melding kwam de politie in actie. Ze kreeg assistentie van het arrestatieteam, honden en een helikopter. archieffoto Toon van der Poel

Meteen na de melding kwam de politie in actie. Ze kreeg assistentie van het arrestatieteam, honden en een helikopter. archieffoto Toon van der Poel

Marieta Kroft
Voorschoten

De drie Leidenaars (17, 18 en 19 jaar) die vorige week maandag de villa aan de Van Beethovenlaan in Voorschoten overvielen, hebben twee uur lang de tuinman gegijzeld, bedreigd en mishandeld voor ze het huis in gingen.

Dat meldde de politie gisteren tijdens het opsporingsprogramma Team West. Politiewoordvoerster Annemarie de Mooij spreekt van een ’buitensporig gewelddadige overval’ en vraagt getuigen die iets die ochtend rond de woning hebben gezien, zich te melden.

Vuurwapen

Langzamerhand komt steeds meer naar buiten over het drama dat zich die maandagochtend afspeelde. De tuinman arriveert rond half acht bij het achter bomen verscholen ’witte huis’. De overvallers zijn er dan al en laten de man onder bedreiging van een vuurwapen het hek openmaken. Hij wordt gegijzeld, bedreigd en mishandeld. Als rond half tien de bewoner vertrekt, laten ze de tuinman achter en gaan ze naar binnen, naar de 58-jarige bewoonster.

,,Zij wordt vastgebonden en over de grond gesleurd’’, aldus de politie. ,,De overvallers laten zien dat de wapens echt zijn, zodat ze weet dat ze machteloos is. De vrouw is doodsbang.’’ Geld en sieraden verdwijnen in een tas.

Intussen wist de tuinman zichzelf te bevrijden en sloeg hij alarm. Niet veel later kon het trio, bekenden van de politie, worden opgepakt.

Jeugdgroep

De politie vermoedt dat de mannen deel uitmaken van een overlastgevende jeugdgroep uit Leiden Zuid.

De overvallers zijn vermoedelijk met de auto gekomen. De politie vraagt getuigen die iets gezien hebben tussen zes en half acht van de aankomst of het wachten op de tuinman in de omgeving, zich te melden. Mogelijk zijn de daders in de dagen of weken voorafgaand aan de overval ook in de omgeving geweest.

Wie informatie heeft, kan dat melden bij de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070 of bij Bel Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.