Andreas College aan de slag met Startup Experience

Alieke Hoogenboom
Katwijk

19 Entreprenasium-leerlingen van het Andreas College (locatie Pieter Groen) in Katwijk beginnen deze week aan het project Startup Experience.

Entreprenasium is een vorm van onderwijs waarbij een speciale groep scholieren zelf vaardigheden ontwikkelt, waardoor ze ondernemend en onderzoekend worden. De Startup Experience - het programma is ontwikkeld in Silicon Valley - wordt gebruikt als training. Het hoofddoel is ’design thinking’. Kort gezegd is dat een manier van denken om snel en effectief tot een innovatieve oplossing te komen. Adjunct-directeur Rob Mataheru van het Pieter Groen noemt het ook wel ’21-eeuwse vaardigheden’.

In de groep zitten scholieren van alle opleidingsniveaus, die creatief zijn en opvallen. ,,De leerlingen gaan binnen het project aan de slag met een maatschappelijke vraagstuk’’, legt Mataheru uit. ,,Het draait om vitaliteit. Daar binnen vallen weer thema’s als wonen, werken, ontspannen en ouder worden. Het is de bedoeling dat ze in kleine groepen gaan samenwerken en initiatiefrijk denken.’’

In vijf stappen - verdeeld over zeven weken in blokken van twee uur - moeten ze met elkaar tot een idee, businessmodel en een (fictief) bedrijf komen.

Rody Vonk van het Creatief bureau Friskijkers uit Leiden haalde het project naar Nederland en geeft de workshop. Het is voor hem de eerste keer dat hij aan de slag gaat op een middelbare school. Hij krijgt hulp van Rabobank Leiden-Katwijk en Area 071.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.