Aantal studentenkamers achter Leidse Lammenschansweg teruggeschroefd

Een deel van de inmiddels opgeleverde studentenwoningen aan het Betaplein, gezien vanuit het ROC-gebouw.

Een deel van de inmiddels opgeleverde studentenwoningen aan het Betaplein, gezien vanuit het ROC-gebouw.© archieffoto hielco kuiPERS

Loman Leefmans
Leiden

Het aantal nog te bouwen studentenkamers achter de Lammenschansweg wordt aanzienlijk teruggeschroefd, van 1300 naar 662. Daarvoor in de plaats komen 423 zogeheten starterswoningen, in het gebied dat is omgedoopt tot De Leidse Schans.

De reden voor de omzetting van de plannen is volgens de gemeente dat het aanbod van studentenkamers in Leiden behoorlijk verzadigd raakt.

In het gebied tussen Kanaalweg en Lammenschansweg, achter station Lammenschans, moest een grote campus komen. Het ging om een plein met daar omheen diverse studentenflats die in totaal 1885 kamers herbergen.

Een deel van dat totaal is al enige tijd geleden opgeleverd en bewoond; 583 studentenwoningen, gemengd met 208 koop- en huurwoningen.

De uitvoerende firma’s Vorm Ontwikkeling en Ballast Nedam moeten daar, volgens de oorspronkelijke plannen, nog circa 1300 kamers aan toevoegen, verdeeld over een aantal gebouwen.

Daar wordt nu gedeeltelijk van afgezien, zo maakte het stadsbestuur bekend. De voornaamste reden daarvoor is dat steeds meer studenten thuis blijven wonen waardoor de eerder voorspelde vraag naar kamers in Leiden afneemt.

Daarom heeft de gemeente, mede ook op hun aandringen, met ontwikkelaar en bouwbedrijf afgesproken dat een deel van de beoogde studentenwoningen wordt geschrapt. En dat daar 423 startersappartementen voor in de plaats komen.

Die zijn aanzienlijk groter en daarvoor moeten bovendien extra parkeerplaatsen in de directe omgeving worden ingeruimd.

Hoe die wijzigingen uitpakken, wordt later dit jaar uit de doeken gedaan. Ook de gemeenteraad moet de wijzigingen nog goedkeuren.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.