Fietsen weg, want Leidens Ontzet komt eraan

Susanne Moerkerk
Leiden

De voorbereidingen voor Leidens Ontzet zijn deze week begonnen. De gemeente heeft een flinke lijst met maatregelen.

Zo zijn op verschillende plekken in Leiden al informatieborden te vinden met aankondigingen van bijvoorbeeld parkeerverboden en het verwijderen van fietsen en fietsenrekken. Op meerdere locaties zijn eerder deze week de fietsenrekken uitgegraven, waarna de stoep met tegels is gedicht.

Rondom het kermisterrein zijn de prullenbakken, banken, leidenaartjes en plantenbakken verwijderd en zijn de borden met het vaarverbod op de Nieuwe Rijn geplaatst.

Ook de komende dagen en weken staan nog veel voorbereidingen op het programma. De (ondergrondse) containers op een deel van het feestterrein worden voor maandag 22 september verwijderd.

Rolstoelers

Die dag begint de gemeente ook met het klaarzetten van dranghekken voor de Taptoe en de Optocht. Tevens wordt bij de twee ingangen van de Garenmarkt asfalt bij de stoepen aangebracht voor rolstoelers.

De maandag voor 3 oktober wordt het Steenschuur uitgebaggerd voor het polsstokspringen. Vooral de fietswrakken moeten eruit. Die dinsdag wordt de Garenmarkt afgesloten en ingericht voor de festiviteiten. Vanaf 1 oktober is de bushalte Garenmarkt ook buiten gebruik en de Nieuwe Rijn is vanaf zeven uur ’s morgens met een drijflijn afgesloten. Donderdag 2 oktober wordt rondom het stadhuis alles schoongespoten. Die ochtend worden vanaf 10 uur ook alle hekken op de plaats gezet in het centrum.

Zaterdagnacht en zondag zullen zoveel mogelijk verkeersborden alweer teruggeplaatst worden en gaan de schoonmakers op pad. Ook komen afvalbakken, fietsenrekken en ander straatmeubilair terug en is van het feest amper nog wat zichtbaar.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.