Tamtam-festival stopt ermee

Aad Rietveld
Leiden

Het jaarlijkse Tamtam-festival in Leiden-Noord wordt dit jaar voor het laatst gehouden. Het evenement dat in 2003 van het Oranjefonds een van de eerste Appeltjes van Oranje kreeg, slaat op 3 juli nog een laatste keer op de hoek van de Bernhardkade en de Kooilaan zijn tent op.

,,De financiën drogen op en, nog belangrijker, het aantal vrijwilligers is fors teruggelopen’’, zegt voorzitter Ed Hofkes van de organiserende stichting. ,,Bovendien, we hebben het twaalfenhalf jaar gedaan, het moet ook niet gewoon worden.’’

Het is een zomerfeest waar in Leiden-Noord en de Slaaghwijk - en misschien ook wel in de rest van Leiden, naar wordt uitgekeken. De buurtbewoners zijn behalve vrijwilliger ook de muzikanten, de theatermakers en de zangers.

Dat is ook het doel van de stichting Tamtam: bewoners van Leiden-Noord bij het feest en daardoor bij elkaar betrekken. Uit allerlei culturen en van alle leeftijden. Opgezet door de Leidse stichting Welzijn - in 2001 - is het festival nu volledig een zaak van vrijwilligers.

Projecten

De stichting Tamtam blijft wel bestaan. ,,En wij blijven bezig met ontmoeting en acceptatie in de buurt’’, zegt Hofkes. ,,Maar dat zal voortaan gebeuren in de vorm van projecten, zoals het gospelkoor van buurtbewoners, dat op de openingsavond van het laatste festival optreedt.

De gemeente draagt nog steeds 10.000 euro bij aan het Tamtam-festival, Fonds 1818 5.000 euro. Geld is niet het grootste probleem, zegt Hofkes. ,,Al moeten we het dit jaar wel voor het eerst doen zonder bijdrage van de woningcorporaties.’’

Nee, het is de vrijwilligersstroom die opdroogt. ,,Tien jaar geleden zaten we in de voorbereiding met vijftien vaste vrijwilligers aan tafel, nu nog met vijf’’, zegt Hofkes. En een vierdaags multicultureel festival organiseren met zo weinig mensen, dat valt niet mee.

Appeltje

Toen Máxima in 2003 voor het eerst namens het Oranjefonds Appeltjes van Oranje uitreikte, was Tamtam één van de drie winnaars. ’Het festival bewijst vooral dat het begrip tussen Antilliaanse, Nederlandse, Marokkaanse, Molukse, Somalische, Surinaamse en Turkse wijkbewoners elk jaar een beetje groeit’, schreef de jury. ’Het bestuur vindt het een unieke prestatie dat met cultureel amusement als uitgangspunt, de sociale samenhang in Slaaghwijk en Leiden-Noord verbeterd wordt’.

Dat probeert de stichting nog steeds: de buurtbewoners bij elkaar brengen. Het zijn dingen waar Hofkes van geniet. ,,Het gospelkoor bijvoorbeeld. Tachtig mensen uit de wijk hebben vier avonden gerepeteerd onder leiding van een strakke Amerikaanse dirigent en dat levert op de korenavond, op 3 juli, een spetterend optreden op.’’

Hij bewandelt niet graag de geijkte paden. ,,Zo hebben we dit jaar een modeshow van ouderen met extravagante kleding, de deelnemers vonden het eerst een beetje raar, maar nu vinden ze het leuk.’’

Tamtam de finale moet een groots slot worden van een feest met traditie. Met op zaterdag 5 juli een avond waar de hoogtepunten van 12,5 jaar Tamtam-festival de revue passeren.

Zumba

Leiden-Noord zal het jaarlijkse festival missen, weet Hofkes. ,,Maar het is tijd voor bezinning. We moeten dingen gaan doen die behapbaar zijn voor het beperkte aantal vrijwilligers dat we hebben.’’ Die projecten moeten wel aansluiten bij de oude doelstellingen. Een voorbeeld heeft hij al. ,,We hebben als stichting nu zumba-avonden waar je verplicht een half uur moet blijven hangen om na te praten. Dat is hartstikke gezellig. Iedereen praat met iedereen.’’

Het laatste Tamtam-festival begint donderdag 3 juli om 19.30 met de korenavond, waar behalve het gospelgezelschap ook het Tamtam- en het Hazeskoor optreden. Vrijdag worden in de tent ’s middags historische films over Leiden vertoond en is er een avond met zangers en een zangeres uit Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.