Zwaar

Eric Kok

We zijn nog steeds te dik. We weten het, we zijn ziek. De medische wetenschap is er al lang uit: overgewicht is een dodelijke ziekte. Wie te zwaar is, loopt meer kans op onder meer hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Overgewicht is een welvaartsziekte. Maar wel een steeds ergere. Er sterven meer mensen door te veel dan te weinig door de keel. De uitdrukking, laatst nog gebezigd door priester Antoine Bodar, gaat steeds meer op.

Wereldwijd zijn er meer mensen te dik dan te dun. Negenhonderd miljoen mensen zijn te dik, zevenhonderd miljoen te dun. Honger is nog steeds een groot probleem, vooral in Afrika en Zuidoost-Azië. Maar overgewicht is een belangrijkere bedreiging voor de gezondheid.

Alle reden dus voor de overheid om in actie te komen. Maar in Nederland blijft het bij waarschuwingscampagnes. Suiker, vet en zout via de belasting duurder en dus onaantrekkelijker maken, het strandt in de Tweede Kamer. Het wordt aan de voedingsindustrie overgelaten, er worden zwakke, vrijblijvende afspraken gemaakt en daar blijft het bij.

Want het is ieders ’eigen verantwoordelijkheid’, ieders ’eigen keuze’ om gezond of ongezond te leven. De ridders van de vrije markt geven misschien wel om onze gezondheid. Maar niet genoeg om de daad bij het woord te voegen.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.