Scholengemeenschap Scope in Alphen aan den Rijn wil een ton terug van ministerie

Den Haag/Alphen

De Alphense scholenstichting voor Christelijk Onderwijs (Scope) vindt dat de staatssecretaris van Onderwijs (OC&W) ten onrechte haar onderwijsbudget met een ton heeft gekort.

Scope eiste dinsdag bij de Raad van State in hoger beroep het geld terug. De staatssecretaris kortte het onderwijsbudget Scope in 2014 met 100.616 euro. Reden was dat de stichting boven op het salaris van haar toenmalige bestuursvoorzitter in 2011 een eenmalige pensioenuitkering van ruim 175.000 euro stortte. Daarmee kwam het ’salaris’ van Wigmans voor 2011 ruim boven de zogenoemde Balkenendenorm.

Die norm is officieel in 2013 ingevoerd om de groei van topinkomens in overheidsdienst aan banden te leggen. Bestuurders in de publieke sector mogen in principe niet meer dan 130 procent van een ministerssalaris verdienen. Dat verdiende de Scope-bestuursvoorzitter ook niet, betoogde de raadsman van Scope tijdens de zitting. Wigmans kreeg in 2011 een eenmalige pensioenuitkering om zijn opgebouwde en niet opgenomen verlof te kunnen compenseren.

Alternatieven

Volgens de raadsvrouw van staatssecretaris had Scope dat zeker niet met geld uit het onderwijsbudget mogen doen. ,,Daar waren zat andere alternatieven voor. Bovendien staat nergens in de wet dat niet opgenomen verlof financieel gecompenseerd dient te worden.” Scope meent dat zij zelfs de goedkoopste oplossing heeft gekozen. „Als we de voorzitter zolang op verlof hadden moeten sturen, hadden we veel meer kosten moeten maken door voor het inhuren van een interimbestuurder. En dan had er geen haan naar gekraaid”, aldus de raadsman van Scope.

Terugwerkend

Overigens zette de Raad van State een groot aantal vraagtekens bij de korting. Zo bleek dat de Balkenendenorm pas in 2013 officieel werd ingevoerd, terwijl de staatssecretaris die met terugwerkende kracht op Wigmans zaak uit 2011 heeft toegepast. De vraag is of dat wel kan en of de staatssecretaris dan geen overgangsregeling had moeten treffen. Bovendien zou de Onderwijswet alleen maar kortingen om echte onderwijsredenen toestaan en niet om een inkomensbeleid af te dwingen. Kortom, de Raad van State heeft er nog een flinke kluif aan en doet binnen zes à twaalf weken uitspraak. Dan wordt duidelijk of Scope al dan niet de ton uit eigen zak zal moeten betalen.