Week van de waarheid voor Leonie van Noort

Leonie van Noort stopt waarschijnlijk met zwemmen als ze geen ticket voor het EK weet te bemachtigen. Foto Hielco Kuipers

Leonie van Noort stopt waarschijnlijk met zwemmen als ze geen ticket voor het EK weet te bemachtigen. Foto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Leiden

Een bewogen jaar krijgt voor Leonie van Noort een spannend einde. De twintigjarige zwemster laat het vervolg van haar carrière afhangen van het wel of niet plaatsen voor het Europees kampioenschap in Berlijn. ,,Het zou zomaar kunnen dat ik volgend jaar in Amerika zit om daar te gaan studeren.”

Last van zenuwen heeft ze niet. Van Noort ziet de cruciale fase van het seizoen met vertrouwen tegemoet. Een plaats bij de eerste drie op de tien kilometer bij de Open Duitse kampioenschappen in het open water komend weekeinde volstaat voor een ticket voor het EK. ,,Als ik helemaal fit ben, moet het haalbaar zijn”, zegt de Leidse. ,,Het is het grote doel van dit seizoen. Hier heb ik het hele jaar voor getraind. Als ik het niet haal, zal dat even slikken zijn.”

Mocht de wedstrijd in Duisburg geen goede afloop voor Van Noort kennen, dan trekt ze waarschijnlijk haar conclusies. ,,Dan moet ik er goed over nadenken of ik zwemmen nog heel serieus ga nemen. Op een gegeven moment moet je in gaan zien dat het niet gaat lukken. Er zijn nog heel veel andere dingen in de wereld. Als ik het niet haal, dan denk ik dat ik over één of twee jaar in Amerika studeer. Maar het liefst sta ik natuurlijk straks op het EK. Dan kan ik wellicht aan een WK of Olympische Spelen gaan denken. En dat is altijd mijn droom geweest.”

Bevestiging

Het zou voor Van Noort de bevestiging zijn dat ze vorig jaar de goede weg is ingeslagen. Na bijna vijf jaar samen te hebben gewerkt met coach Gerard Meurs bij De Zijl, verbrak ze in november de samenwerking en ging ze vervolgens onder leiding van Robin van Aggele aan de slag bij WVZ in Zoetermeer. ,,Gerard en ik hadden een paar meningsverschillen. Dat ging onder andere over mijn manier van trainen en hij had bepaalde ideeën waar ik niet zo blij mee was. In Zoetermeer heb ik meer mogelijkheden en daar was ik naar op zoek. Neemt niet weg dat ik ontzettend veel van Gerard heb geleerd.”

Ook een buitenlands avontuur was nog even aan de orde, maar omdat Van Noort geen woonruimte kon vinden, ging een verblijf in Duitsland niet door. Zoetermeer is volgens haarzelf nu de beste oplossing. ,,Ik train nu veel meer, maar ik kan nog niet zeggen dat ik een betere zwemster ben geworden. Het kost tijd voordat je de resultaten eruit haalt. Maar ik heb dit jaar wel dingen laten zien die voor de toekomst perspectief bieden.” Zo prolongeerde ze onlangs haar Nederlandse titel op de 5000 meter vrije slag. Ook de 1500 meter was een prooi voor de Leidse, die tevens zilver pakte op de 800 meter.

Als haar leeftijd ter sprake komt, moet Van Noort lachen. Ze vergelijkt zichzelf met Sharon van Rouwendaal, die zich al heeft geplaatst voor de titelstrijd in Berlijn. ,,Zij sleept al medailles binnen op EK’s en WK’s. Als ik naar de Spelen van Rio wil, dan moet ik nu echt door gaan breken. Het wordt dus een belangrijke zomer.”

Keuzes

De studente commerciële economie heeft naar eigen zeggen niet alleen maar goede keuzes gemaakt. Na de Spelen in Londen vroeg Marcel Wouda haar om naar Eindhoven te komen. Van Noort gaf echter haar voorkeur aan haar studie geschiedenis, waar ze inmiddels mee is gestopt, en een langer dienstverband met Meurs. ,,Dat ik toen ‘nee’ heb gezegd, is de grootste fout die ik ooit heb gemaakt. Daar baal ik nu nog steeds van. Als ik het EK haal, dan heb ik kans om alsnog naar Eindhoven te gaan. Dat is wel de stap die ik moet maken.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.