Verhuizing Leids Leonardo College naar Telderskade gaat door

Een onlangs gehouden ontbijt met topsporters en topsportleerlingen op het Leonardo College. Archieffoto Hielco Kuipers

Een onlangs gehouden ontbijt met topsporters en topsportleerlingen op het Leonardo College. Archieffoto Hielco Kuipers

Janneke Dijke
Leiden

Het Leonardo College in Leiden verhuist in het schooljaar 2016-2017 naar de plek waar nu nog de Teldersschool staat. Dit plan hing al jaren in de lucht, maar is nu definitief.

Rector Steven Mijnsbergen is opgelucht. ,,Er staan al een jaar of tien een flink aantal noodlokalen bij onze school, ongeveer een kwart van ons aantal lokalen. Een nieuw gebouw is beter geschikt voor modern onderwijs. Op het gebied van ict kunnen we dat zeker gebruiken.'' De school, onderdeel van scholengroep Leonardo Da Vinci, heeft zo'n 800 leerlingen.

De nieuwe locatie heeft een groot voordeel ten opzichte van de huidige plek aan de Noachstraat in Zuid-West. Het Leonardo College is een Topsport Talentschool, waar leerlingen die aan topsport doen de mogelijkheid krijgen school en sport te combineren. Leerlingen die niet op zo'n hoog niveau sporten kunnen kiezen voor extra lessen sport en dans. Aan de Telderskade zit het Leonardo straks midden tussen de sportvoorzieningen: aan de ene kant de voetbalvelden aan de Boshuizerkade, waar de gymlessen in de buitenlucht nu al gegeven worden. En aan de andere kant naast de nieuwe Vijf Meihal, die daar over een paar jaar verrijst. ,,Die combinatie met de Vijf Meihal is voor alle partijen een win-win-situatie'', zegt Mijnsbergen. ,,Het is zonde als de gymzalen van een school 's avonds leegstaan, en een gemeentelijke sporthal overdag uitgestorven is.'' De kans is groot dat de Vijf Meihal tegen de school aan gebouwd wordt, zodat leerlingen via een deur van de ene naar de andere leeromgeving kunnen. Zolang de nieuwe Vijf Meihal nog niet klaar is, sporten de leerlingen in de oude hal, even verderop.

De verhuizing naar de nieuwe plek hangt af van de verhuizing van de Teldersschool. Die krijgt, samen met basisschool de Sleutelbloem, een nieuw pand aan de Hoflaan. De bouw daarvan moet al na de zomervakantie beginnen. Als de Telders vertrekt, kan de bouw van het Leonardo beginnen. ,,Het zou mooi zijn als wij het schooljaar 2016-2017 kunnen beginnen op de nieuwe plek. Maar als het begin 2017 wordt, is het ook mooi'', aldus Mijnsbergen. Binnenkort begint een architect met het maken van een bouwplan. De nieuwe school gaat vermoedelijk rond de 10 miljoen euro kosten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.