Langer vast voor GHB-lab op boerderij in Leimuiden

© Archieffoto ANP/Lex van Lieshout
Den Haag/Leimuiden

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een 36-jarige man uit Lisse en een 29-jarige Leimuidenaar ervan dat ze in een boerderij in Leimuiden een ’primitief’ GHB-lab hadden.

Volgens het OM kwamen klanten naar de boerderij en kochten ze daar de GHB. Toen hun lab in februari werd opgerold, hadden ze negen liter van de drugs in huis. Dat zijn ongeveer 1800 ’porties’ voor gebruikers. De twee mannen zouden ook 2C-B, cocaïne en MDMA hebben verkocht. Ze werkten vanuit een boerderij aan de Vriezenweg in Leimuiden. Het balletje kwam aan het rollen doordat buren de politie belden omdat ze vonden dat er verdacht veel auto’s het erf op en af reden.

Vrijdag moesten de twee verdachten voor de rechters van de meervoudige kamer verschijnen in Den Haag. Hun zaak werd niet inhoudelijk behandeld, de rechters besloten alleen of ze nog vast moesten blijven zitten. De 36-jarige man uit Lisse blijft voorlopig in de cel wachten totdat zijn strafzaak wordt behandeld.

De 29-jarige Leimuidenaar komt wel vrij. Hij mag buiten de gevangenis wachten tot de rechtszaak begint, met de kans dat hij terug de cel in moet als de rechter hem een hogere straf oplegt dan de drie maanden die hij al vast zat.

Terwijl de moeder van de Leimuidenaar een hoorbare zucht van verlichting slaakte toen de rechter aankondigde dat haar zoon vrij komt, baalde de familie van de andere verdachte. Het verschil heeft een administratieve oorzaak. De rechtbank heeft van de man uit Lisse nog niet alle gegevens.

Deze 36-jarige heeft al het een en ander op zijn kerfstok. De Leimuidenaar zou er meer zijn ingerold, terwijl de Lissenaar al een strafblad heeft. ,,Mijn cliënt is een a-typische verdachte’’, zei zijn advocaat van de man uit Leimuiden. ,,Hij is zeker geen doorgewinterde drugscrimineel. Wat hij deed, werd bepaald door de scène waar hij in zat en door de mensen met wie hij om ging.’’

De Leimuidenaar rechtte zelf ook het woord tot de rechters: ,,Ik heb spijt en wil laten zien dat ik mijn leven op orde heb. Ik ga direct in behandeling.’’

De man uit Lisse schreef een brief aan de rechters. Hij somde daarin op welke momenten het fout ging in zijn leven. Zijn raadsman vatte het samen: ,,Hij heeft verkeerde afslagen genomen. Mijn cliënt kende tegenslagen en pech. Zijn verhaal is mijn niet in de koude kleren gaan zitten.’’

De zaak komt na de zomer inhoudelijk voor de rechtbank. Het onderzoek is nog niet klaar.

Meer nieuws uit Rijn en Veen

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.