Platform 3voor12 wil muziekstad Leiden op de kaart zetten

Werfpop is een van de evenementen waar 3voor12 verslag van gaat doen.© Archieffoto Taco van der Eb

Liza Janson
Leiden

Leiden als muziekstad op de kaart zetten. Met dat doel voor ogen lanceerde ’3voor12’ onlangs een Leidse editie van de landelijke muziekwebsite. „Leiden is al een muziekstad, maar we willen ervoor zorgen dat Leidenaars en mensen buiten de stad dat ook weten”, zegt hoofdredactrice Nike Liscaljet.

„Je hoort vaak van mensen dat ze niet weten wat er speelt in Leiden.” Zonde, vindt Liscaljet. Ze begon daarom een jaar geleden met het oprichten van een Leidse editie van 3voor12, het landelijke muziekplatform van de VPRO. Met verschillende lokale redacties is het platform door het hele land verspreid, maar tot nog toe viel Leiden buiten de boot. Als concertfotograaf was Liscaljet actief voor 3voor12 Den Haag. „Daar is niet veel ruimte voor de Leidse muziekscene. In Den Haag zelf gebeurt namelijk al veel op muziekgebied.”

Maar in Leiden zag ze ook steeds meer nieuwe ontwikkelingen. „Gebr. de Nobel werd geopend, de Vrijplaats krijgt een nieuw podium en er komen steeds meer kroegen die een podium hebben. Zo ontstond het idee om een Leidse editie te beginnen.”

Muziekstijl

De website wordt gevuld met recensies, interviews, aankondigingen en verslagen. Van Hofjesconcerten tot Werfpop en de Gouden Pet. „Er is geen enkele muziekstijl echt uitgesloten, hoewel de focus ligt op de 3FM-luisteraar. Je bereikt niet per se de mensen die naar de Hofjesconcerten gaan en dat willen teruglezen. Het is eerder andersom. Mensen komen op de site en zien bijvoorbeeld dat er Hofjesconcerten zijn. Je laat nieuw publiek zien wat er nog meer speelt in de stad.”

En dat is ontzettend veel, ontdekte Liscaljet. Voordat ze aan het initiatief begon, maakte ze een inventarisatie van alle bands en muziekpodia in de stad. „Er zijn zoveel meer podia dan ik had verwacht. Ook heel veel kroegen doen iets met muziek. Ik heb een heel lange lijst gemaakt. Dat is leuk, het heeft me energie gegeven om het idee door te zetten.”

Oefenruimtes

Een van de artikelen die onlangs werden geplaatst, is een overzicht van alle Leidse podia waar live muziek is of dj’s draaien. „Waar kun je heen als je uit wilt gaan? Het is een lijst met twintig locaties waar regelmatig iets gebeurt. We willen binnenkort ook zoiets doen met oefenruimtes. Waar kun je als beginnend bandje terecht?”

De redactie bestaat op dit moment uit 23 redacteuren en fotografen. „Allemaal vrijwilligers die vanuit alle hoeken komen. Van studenten tot artiesten.” De website wordt beheerd en betaald door de VPRO. De culturele broedplaats Nieuwplaatz aan de Ter Haarkade stelt ruimte ter beschikking voor redactievergaderingen. Voor overige kosten probeert Liscaljet subsidie aan te vragen. „Bijvoorbeeld voor het organiseren van clubavonden. We willen zo’n vier keer per jaar een podium bieden aan opkomend talent.”

Liscaljet vindt het leuk om te zien wat er in Leiden allemaal speelt op muziekgebied. „Dat is anders dan in Den Haag. Leiden is wat alternatiever, wat meer underground. En jazz is heel belangrijk. Terwijl Den Haag meer een popstad is met rock en hip-hop.”

Muziekstad

3voor12 wil laten zien dat er in Leiden veel wordt georganiseerd. „Maar de verbinding kan beter, je kan elkaar helpen. Leiden is al een muziekstad, wij willen het platform bieden.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.