VVD, Trilokaal en D66 willen in Teylingen het college gaan vormen

Bestuurscentrum van Teylingen in Voorhout.

Bestuurscentrum van Teylingen in Voorhout.© Archieffoto Leidsch Dagblad

Roy Hazenoot
Teylingen

VVD, Trilokaal en D66 gaan onderhandelen om in Teylingen een nieuw college van burgemeester en wethouders te vormen. Dit heeft de grootste partij van de fusiegemeente, de VVD, zaterdag laten weten.

Het is de bedoeling dat dinsdag na het paasweekeinde de formatie wordt aangevangen. Uit verkennende gesprekken die de afgelopen week met alle partijen in Teylingen hebben plaatsgevonden is het de VVD duidelijk geworden dat de gekozen combinatie de meeste kans maakt.

„Om te komen tot een voorkeur voor een te vormen coalitie is er een afweging gemaakt op basis van de verkiezingsuitslag, de belangrijkste programmatische overeenkomsten, verschillen en ambities en de sfeer in de verkennende gesprekken”, leggen de liberalen in een brief aan de gemeenteraad uit. „Op basis van deze afweging is er een voorkeur ontstaan om een coalitie van VVD, Trilokaal en D66 te vormen en daartoe nadere gesprekken en onderhandelingen te starten.”

CDA

Het CDA, qua grootte de nummer twee van Teylingen, valt door de keuze buiten de boot. De afgelopen vier jaar stonden de christendemocraten in het college nog zij aan zij met de VVD en D66.

Voor Trilokaal is deze stap de beloning voor de grote groei die de partij heeft doorgemaakt. De kiezer maakte de lokalen met vijf zetels de nummer drie partij van de fusiegemeente. Lijsttrekker en fractievoorzitter Rob ten Boden heeft in een eerder stadium aangegeven wethouder te willen worden.

D66, de partij die flinke klappen heeft gekregen tijdens de verkiezing, kan opgelucht ademhalen. Met wethouder Arno van Kempen hebben de D66’ers een ervaren bestuurder aan boord die zich naar alle waarschijnlijk kan opmaken voor een nieuw termijn.

Bij de VVD is Bas Brekelmans de aangewezen man om in het college van B en W deel te nemen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.