Voor concerten, ZZ Leiden en congressen Lammenschanspark in beeld

Saskia Knegtering
Leiden

Voor een nieuw evenementencomplex in Leiden is niet één plan in ontwikkeling, maar bestaan inmiddels twee initiatieven. Dat bevestigt de gemeente.

Het ene project komt uit de koker van Marcel Verburg, voorzitter van basketbalclub ZZ Leiden. Hij stelt dat zijn plan praktisch rond is, maar dat de beoogde locatie - achter station Leiden Centraal - afvalt.

Bij het tweede plan, waarvoor een plek bij station Leiden Lammenschans in aanmerking komt, zijn de initiatiefnemers in onderhandeling met de grondeigenaar. Daar is Ramses Braakman van Hart voor de Zaak nauw bij betrokken.

Popconcerten

Sinds de sluiting van de Groenoordhallen heeft Leiden geen geschikte evenementenhal meer, terwijl de markt er wel om vraagt, bezweert zowel Verburg als Braakman. Beiden hebben de ambitie om een complex te realiseren waarin zowel grote sportevenementen plaatsvinden als congressen, en waarschijnlijk ook popconcerten. Bovendien moet het de nieuwe thuishal worden van ZZ Leiden, dat daar zijn eredivisiewedstrijden gaat spelen. De investering bedraagt miljoenen.

Binnen welke termijn beide partijen hun complex gebouwd willen hebben, is niet bekend. Er is wel haast bij. ZZ Leiden raakt zijn huidige onderkomen kwijt, omdat de Vijf Meihal gesloopt wordt. In de omgeving van de Boshuizerlaan moet uiteindelijk het Leonardo College een nieuw schoolgebouw met sportfaciliteiten krijgen. Dat is de uitdrukkelijke wens van zowel de LOOT-school als de gemeente.

Straat

,,Er staat druk op’’, erkent Braakman, die verder geen officieel commentaar wil geven. Hij en zijn partners hebben een locatie naast ROC Leiden op Lammenschans op het oog, waar nu de Gamma zit.

,,Ze kunnen ons moeilijk op straat zetten’’, benadrukt ZZ-voorzitter Verburg het belang. ,,Als we morgen toestemming zouden krijgen om achter het station te beginnen, is zo goed als alles rond.’’

De grond waar Verburg op aasde, is van het LUMC. Het academisch ziekenhuis wil zijn terrein echter niet kwijt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.