Fiks na kampioenschap op historische hoogte

Michel van Gent sportredactie@leidschdagblad.nl
Oegstgeest

Fiks schreef zaterdag geschiedenis, maar wel met bibberende vingers. De Oegstgeester korfbalclub behaalde met een benauwde 17-15 zege op KZ Danaïden de titel in de eerste klasse. ,,Het was een klassieke kampioenswedstrijd, één brok zenuwen van begin tot eind”, verzuchtte coach Rick Nell opgelucht na afloop. De zege betekende dat de vereniging voor het eerst in het bestaan in de zaal naar de overgangsklasse promoveert.

Nog voor hij begon aan het voorstellen van de teams, bedankte speaker Hans Timmermans van Fiks het achttal van KZ Danaïden. Het waren immers de bezoekers geweest die vorige week door een knappe zege op nummer twee Noviomagum de kampioenswedstrijd van Fiks een week hadden vervroegd. De Oegstgeestenaren hadden in hun sporthal voor een prachtige entourage gezorgd met oranje-blauwe ballonnen en vlaggetjes, spandoeken, een dweilorkest en een kangoeroe in clubtenue als mascotte.

Ook was oud-voorzitter Piet van Veen uitgenodigd om de bal aan de scheidsrechter te presenteren. Dat symboliseerde het historische belang van de wedstrijd, want Fiks was in de bijna 89-jarige clubgeschiedenis nog nooit zo dicht bij de overgangsklasse gekomen. Alleen de spelers hoefden nu nog voor de elfde overwinning op rij te zorgen om het kampioensfeest te laten beginnen.

Het werd al gauw duidelijk dat Fiks danig worstelde met de zenuwen, want binnen tien minuten stond het 2-5. De formatie van Nell had geluk dat de tegenstander helemaal stil viel en liep van 6-6 naar 10-6 (rust). Ook na de pauze leek zij de wedstrijd te controleren, maar na 13-9 werd het ineens weer spannend. KZ Danaïden toonde aan dat het vloeren van Noviomagum geen toevalstreffer was en kwam helemaal terug in de wedstrijd (13-13). Nell bleef vanaf de zijlijn hoofdaanvaller Roy Vreeken aanmoedigen en die ondersteuning betaalde zich eindelijk uit in een rake vrije bal (14-13). ,,Het was wel heerlijk dat die erin ging. Ik schoot geen deuk in een pakkie boter”, verzuchtte Vreeken na afloop.

De bezoekers bleven aandringen op een gelijkmaker, maar ook op 15-14 en 16-15 wisten Jan Anholts (strafworp) en Roy Vreeken de nodige goals te maken, zodat bij 17-15 de winst, de titel en de promotie naar de overgangsklasse binnen waren.

,,Het is jammer dat het zo moeizaam ging, maar dat hoort bij een derby”, stelde aanvoerder Kevin Vreeken vast. ,,Wij hadden veel last van de spanning en zij konden ontspannen spelen. Maar we zijn zoals in alle wedstrijden blijven strijden en daarom zijn we de terechte winnaar en kampioen.”

Alleen zal Fiks nu wel op zoek moeten naar een schotklok. De Oegstgeestenaren hopen gezien de kosten er één te lenen bij degradanten uit de overgangsklasse. Maar allicht is zo’n installatie ook een mooi cadeau bij de 89ste verjaardag die op 19 februari formeel kan worden gevierd.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.