Foreholte is een voorbeeld voor DOSR

Foreholte-verdediger Lukas Wiering probeert de voortdurend aangespeelde spits Sow Alagie van DOSR af te stoppen. Foto Hielco Kuipers

Foreholte-verdediger Lukas Wiering probeert de voortdurend aangespeelde spits Sow Alagie van DOSR af te stoppen. Foto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Roelofarendsveen

Als Foreholte-trainer Marcel IJzendoorn naar DOSR kijkt, is het alsof hij oude beelden van zijn eigen ploeg ziet. De onrustige aanvallen, de te lage handelingssnelheid. Symptomen die horen bij het aanpassen aan het niveau van de tweede klasse.

Uit alles blijkt in de derby van zondag dat Foreholte een voorsprong van twee jaar heeft genomen op de club uit Roelofarendsveen (1-3). Vanzelfsprekend voelt het al bijna dat de Voorhouters nu koploper zijn, zonder een punt te hebben verspeeld. ,,We zijn nog jong, maar we voelen ons wat meer ervaren, met z’n allen’’, vertelt Sam Lemmers.

Met drie doelpunten uit hoekschoppen - twee met het hoofd, en één met zijn voet - maakt de lange aanvallende middenvelder het verschil. 21 Jaar is hij pas, dit seizoen voor het eerst een onomstreden basisspeler.

Hij personifieert het verschil tussen de twee jonge ploegen. Bravoure versus naïviteit. Trainer Thomas Duivenvoorden van DOSR vertelt dat op de trainingen herhaaldelijk heeft gewaarschuwd voor het gevaar Sam Lemmers. Toch kan de betreffende speler tot drie keer toe ongedekt toeslaan uit een hoekschop.

Standaardsituaties

Alle zes tegendoelpunten van DOSR dit seizoen zijn uit standaardsituaties tot stand gekomen. Frustrerend en tegelijkertijd hoopgevend. ,,In de resterende 23 duels zullen we niet één keer kansloos zijn’’, voorspelt Duivenvoorden. ,,Dat is een heel geruststellende gedachte.’’

Hij hoopt op het Foreholte-scenario: in het debuutseizoen net aan in de tweede klasse blijven, daarna doorgroeien. De gelijkenissen zijn vooralsnog treffend: een talentvol team onder leiding van een beginnend hoofdtrainer met een VVSB-hart.

,,Ik ben een echte Noorderwijkhouter, Marcel is dat een beetje geworden’’, zegt de 29-jarige Duivenvoorden. ,,Hij is denk ik kandidaat om op termijn hoofdtrainer te worden bij VVSB. Die ambitie heb ik ook. Het kan ook gebeuren, maar ik denk dat Marcel eerder aan de beurt is.’’

Dorpsclub

Tot die tijd leren ze het vak bij een levendige dorpsclub, waar ze met hun veeleisendheid een cultuurschok veroorzaken. Vaker trainen, veel oog voor details. Beide trainers krijgen de spelersgroep mee in hun grenzeloze fanatisme.

Tot op zekere hoogte dan. IJzendoorn krijgt naar zijn zin te vaak afmeldingen voor trainingen. En terwijl op de parkeerplaats naast het hoofdveld de Veense kermis wordt opgebroken, gebruiken DOSR-spelers de openingsfase voor de ontnuchteringsloop die dorpsgenoten ’s ochtends al hebben gedaan.

Spraakmakend is de aansluitingstreffer van Sven van der Meer (1-2). Vanwege te fel protesteren van Foreholte-verdediger Mike van Leeuwen krijgt DOSR een vrije trap. De arbiter vergeet even dat de regels in dit geval een indirecte vrije trap voorschrijven. Van der Meer neemt de bal ineens, in de rechterhoek.

Hoopgevend voor Duivenvoorden is dat zijn ploeg in het eerste kwartier na rust in staat is om promotiekandidaat Foreholte flink onder druk te zetten. En dat het spannend zou zijn gebleven tot het einde als Mark van Diemen in de slotminuut een strafschop had benut. Het verval is voor IJzendoorn een indicatie dat zijn ploeg ondanks de koppositie nog niet een klasse beter is geworden dan vorig seizoen. ,,Als we echt een grote stap maken, winnen we van een ploeg als DOSR met 1-5.’’

DOSR: Van der Zwet, M. van der Geest (56. L. van der Meer), Van Diemen, R. van der Geest, Wesselman (88. Klein), S. van der Meer, G. van der Meer, Dobbe, Jonkman, Alagie, Van Klink (65. Van der Lem).

Foreholte: Van Schie, Schinkelshoek, Van Leeuwen, Spreeuw, Wiering (90+3. Bloemendaal), Dickhoff, Bleijswijk, Lemmers, Guijt, Schiebroek (83. Luigies), Grondel (89. Bloemendaal).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.