Premium

Kindercardioloog Arno Roest ziet dat het leven niet altijdmaakbaar is

Kindercardioloog Arno Roest: ,,Een ernstige hartafwijking beheerst het hele leven van ouders en kinderen.’’© Foto Taco van der Eb

Miep Smitsloo

Het gebeurt wel vaker dat lezers me tips geven over mensen die interessant zijn om te interviewen. Arno Roest is de eerste arts die me vanuit het LUMC rechtstreeks benadert. ’De dokter’ schrijft dat hij, gespecialiseerd kindercardioloog, net is begonnen als plaatsvervangend afdelingshoofd van Willem-Alexander kinderziekenhuis. En dat hij het als zijn missie ziet om dat in Leiden en omstreken beter voor het voetlicht te brengen. Het kinderziekenhuis is met het laatste stukje van een ingrijpende verbouwing bezig en dat is volgens hem een mooi moment om naar buiten te treden. Arno hoopt dat bedrijven in de regio een handje toesteken om vooral van de polikliniek een dynamische omgeving te maken voor de 3500 vaak ernstig zieke kinderen die deze per jaar samen zo’n 15.000 (!) keer bezoeken.

De bezieling spat van zijn mail af en ik denk: een man met een plan, da’s mooi. Dat spreekt me aan. Leuk idee ook dat hij een zoon is van oud-CDA-wethouder Arie Roest uit Leiderdorp, die los van het wethouderschap tal van andere maatschappelijke functies bekleedde. En Arno’s moeder heeft ’heel’ Leiderdorp leren zwemmen in zwembad De Does. Arno ontmoette zijn vrouw Marieke bij het plaatselijk jeugdwerk. Allemaal trivialiteiten, om te schetsen uit wat voor degelijk, christelijk gezin hij komt.

Arno en zijn collega’s verwierven met het Willem-Alexander kinderziekenhuis eind oktober 2014 al landelijke faam door als eersten te werken met een driedimensionaal model van het babyhartje. Chirurgen en cardiologen waren daardoor beter in staat om de operatie voor te bereiden. Het hartje staat sinds vorige maand in het Leidse museum Boerhaave.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.