’Je mannelijkheid is hier niks waard’

Ibrahim El Anazi is de wanhoop nabij; de hoop op een kindje slinkt. Foto Hielco Kuipers

Ibrahim El Anazi is de wanhoop nabij; de hoop op een kindje slinkt. Foto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

Hij ging naar het Diaconessenhuis voor een kleine ingreep die zijn vruchtbaarheid moest verbeteren, maar die mislukte jammerlijk. Hij kwam er steriel vandaan. Althans, een kindje verwekken in de echtelijke sponde zit er niet meer in voor Ibrahim El Anazi en Khadija Jiledan. Inmiddels strijden zij al bijna vijf jaar voor een fatsoenlijke schadevergoeding.

El Anazi is zo langzamerhand ten einde raad, de wanhoop nabij. Hij ziet zijn situatie steeds hopelozer in, moet zich af en toe zelfs tot zijn geloof wenden om zelfmoordneigingen te onderdrukken.

Zijn relatie lijdt eronder, hij is snel geïrriteerd en slaapt slecht. Misschien lukt het nog wel om via klinieken een gezin te stichten, het gaat om een ’obstructieve’ onvruchtbaarheid, maar het is een aanslag op zijn ego die hij vanuit zijn culturele achtergrond bovendien vol schaamte beleeft.

Zes cijfers

Hij wil zijn recht te halen. De afkoopsom van 5000 euro die hij kreeg aangeboden, wees hij af. Een lachertje vindt hij het. Hij wappert met printjes van uitspraken in soortgelijke zaken elders. ,,Engeland, Amerika, andere landen... zes cijfers. En hier dit? Je mannelijkheid, je kansen op een normale manier een gezin te stichten, dat is hier kennelijk niks waard.’’

El Anazi meldde zich bij het Diac omdat hij kampte met verminderde vruchtbaarheid. Daarvoor was een verklaring gauw gevonden. Een testikel was niet ingedaald en aan de andere kant bevond zich een spatader in de balzak, wat allebei van invloed kan zijn. Maar de operatie mislukte. Bij de ejaculatie komen nu helemaal geen zaadcellen meer mee.

Overijverig

Inzet van de rechtszaak is de vraag wat er nou misging. Want dat is onduidelijk. Verzekeraar MediRisk en ziekenhuis (beide willen tegenover de krant niet reageren) liggen in de clinch over de vraag wie aansprakelijk is, en of wat er gebeurde wel of niet onder de verzekering valt. Is de zaadleider beschadigd, of de ader die meeloopt? En is de operatie eigenlijk wel naar behoren uitgevoerd? Het gaat vooralsnog niet over schadevergoedingen.

El Anazi’s Leidse letselschadeadvocaat Dick Ladrak wijst erop, dat de arts verzuimde vooraf te zeggen dat het vruchtbaarheidsbevorderende effect van de ingreep hoogst onzeker was. Sterker, de uroloog zou hebben gezegd dat de kans op een kindje veel groter zou worden. Uit het operatieverslag blijkt volgens Ladrak bovendien, dat een andere - complexere - ingreep is verricht dan wat wel met El Anazi besproken was. Overijverig zou de uroloog veel meer hebben gedaan en daarbij een lastig te stelpen bloeding hebben veroorzaakt.

Expert

In ieder geval niet volgens de regelen der kunst zoals de uroloog zelf stelt, meent Ladrak. El Anazi zou de risico’s van de uitgebreidere ingreep nooit genomen hebben, stelde Ladrak bij de rechtbank. Hij en zijn vrouw wilden slechts de kans op een kindje vergroten; andere problemen of beperkingen waren er niet.

Om het allemaal nog lastiger te maken, leverde de expert van het LUMC die was gevraagd helderheid te verschaffen, volgens Ladrak een broddelrapport af, met heel veel ruimte voor verschillende interpretaties. Momenteel wacht Ladrak op een nieuw rapport, van een andere expert. ,,Ons is toegezegd, dat dat komt.’’

Ellende

El Anazi en zijn vrouw proberen inmiddels via kunstmatige weg een gezin te stichten, maar tot nu toe nog zonder succes. De kosten lopen wel op. In de zomer van 2010 reisden ze met grotendeels geleend geld af naar een kliniek in Syrië. Na aftrek van een verzekerd deel is El Anazi daar 5000 euro aan kwijt. Ze willen het nu graag nog één keer proberen, in Canada of Nederland. Dat gaat nog eens respectievelijk 15.000 of 5000 euro kosten.

Het zijn kosten die anders niet nodig waren geweest en dus willen El Anazi en zijn vrouw dat geld in ieder geval terugzien. En wel per persoon, als smartengeld. Totaal dus 30.000 euro (40.000 euro als het Canada wordt). Heel redelijk, vindt El Anazi, voor jaren ellende, onkosten en gedoe. ,,Maar het ergste is; ze hebben onze toekomst verwoest.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.