Interview van de week: Cor Smit

Binnert Glastra

Cor Smit is zo’n man die overal in zit. Kom je hem niet tegen als mede-initiatiefnemer van de nieuwe regionale historische website, dan wel als aanjager is van het ’oral history’-project waarbij oudere Leidenaars hun persoonlijke levensverhalen vertellen.

Smit schrijft het ene na het andere boek over ’zijn’ Leiden, geeft rondleidingen en lezingen en heeft al jaren de titel ’stadshistoricus’ op zijn naam.Ook is hij niet te beroerd om anderen te helpen als hem op zijn vakgebied om advies wordt gevraagd. Gratis en voor niks, wel te verstaan.

Veel Leidenaren kennen hem ook van vroegere activiteiten. Zo was hij onder meer buurt- en jongerenwerker, had hij van doen met de kinderopvang en werkte hij bij de gemeente. Totdat hij besloot als kleine zelfstandige van de Leidse geschiedenis zijn broodwinning te maken.

Cor Smit is een gemoedelijk ogende man. Een pakje shag ligt altijd binnen handbereik. Je ziet hem zelden in een pak, eerder in schipperstrui. Behalve dan vorige maand, toen hij promoveerde op het onderwerp dat hem al een kwart eeuw bezighoudt: de Leidse fabriekskinderen. Hij is nu dus ’Dr.’, maar je ziet hem denken: ’Doe maar gewoon’.

Het valt me wel eens op dat Cor zich makkelijk beweegt tussen de professoren, maar dat ’gewone Leidenaars’ ook met hem weglopen. Hij snapt wel waarom. Openhartig is hij ook over zijn veelbewogen en bijzondere arbeidzaam- en privéleven.

Kortom, dit interview had twee keer zo lang kunnen worden.

tip en reageren: miepsmitsloo@planet.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.