Verhalen en draaiorgels in Leidse binnenstad

Draaiorgeldag.

Draaiorgeldag.© Foto Remco van der Kruis

1 / 2
Theo de With
Leiden

Een lang lint van draaiorgels in de Haarlemmerstraat. Oldtimers op het Hooglandse Kerkplein. Locatietheater op vier plekken in het centrum. Op zondag 8 april moet de Leidse binnenstad bruisen.

De Draaiorgeldag had lange tijd onderdak in de Hooglandse Kerk. De orgels krijgen nu een plek op de onlangs opgeknapte Haarlemmerstraat. Bekende draaiorgels als de Blauwe Pilaar, het Bloemenmeisje en de Joker zijn te zien en te beluisteren.

Op vier plekken in het centrum is zondag ook locatietheater te zien. De scènes zijn geïnspireerd op historische foto’s, die op de plek waar het stuk wordt opgevoerd ook daadwerkelijk zijn gemaakt. Dat gebeurt onder meer op de Burcht. In 1974 waren er op de Burcht tvopnamen voor de serie ’Dynastie der kleine luyden’. Onder regie van Willy van Hemert figureerde een groot aantal Leidenaars in een aflevering van dit historische drama. Zondag wordt daar iets van nagespeeld.

Bij de openbare bibliotheek aan de Nieuwstraat is een scène te zien over de Leidse Rederijkerskamer. De vrienden Nicolaas Beets en Johannes Kneppelhout zijn medeoprichter van deze club. De voorstelling ’Naaiwerk’ wordt gespeeld bij het voormalige weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht. Daar was in het verleden een naaiatelier gevestigd.

De voorstelling ’Toeljee’ was vorig jaar ook te zien en gaat op herhaling. Bij de Hooglandse Kerk kan het publiek kennismaken met de Leidse kegelclub Toeljee, opgericht in 1888.

Op het plein bij de Hooglandse Kerk staat zondag ook een aantal oldtimers geparkeerd, waaronder enkele automobielen van leden van de Traction Avant club. Een draaiorgel verzorgt de muzikale ondersteuning: de Westfries.

De Leidse dichters Wouter Ydema en Han Ruijgrok treden tussen het muzikale geweld op met hun poëzie. Ook zijn er zondag allerlei thematische stadswandelingen.

’Verhalen van de stad’ en Draaiorgeldag, zondag 8 april, 13.00-17.00 uur, binnenstad, Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.